2021-08-27 1294 views
喺灣仔返工幾年,好清楚記得疫情之前,「甘牌燒鵝」門口總是永遠都係車水馬龍:餐廳門口全日都迫滿來自世界各國的遊客慕名而來,據聞當時排隊等位閒閒地都要一個鐘!當時我同唔少朋友都有一種錯覺,覺得呢間餐廳應該只係全靠啲食評雜誌或者旅遊網站吹捧,或者係戴住「甘家出品」嘅光環,所以即使佢連續好幾年攞到米芝蓮一星級,都未喺我嘅餐廳check list入面隨住疫情開始穩定,自己同家人又都已經打曬針,開始多返出來食飯今次碰巧途徑餐廳門口,見而家無曬遊客完全唔需要排隊,梗係把握機會入去一探究竟啦我當日係食晚市,餐廳無serve套餐,亦都無serve燒味飯;換句話講,只有散叫燒味+飯麵、同埋啲小食。以燒味餐廳來講,晚市價格絕對算偏高,唔怪得當晚大概只有一半滿座講食物之前,先講下環境同服務態度:既然收費比一般燒味店貴,內裡裝修當然好好多,同對面街嘅「再X燒臘」完全無得比,職員嘅服務態度更加係另一個level!食物方面,我當晚叫左三樣嘢:燒鵝上莊($155)、太子撈麵($38)同埋薰蹄($70)。三樣食物都好有質素,俾大家睇下相先:如上圖所見,三樣食物端上黎嘅時候都好試正其中嘅燒鵝果然係令人一食落去有一種「WO

燒鵝上莊

如上圖所見,三樣食物端上黎嘅時候都好試正

其中嘅燒鵝果然係令人一食落去有一種「WOW」嘅感覺:燒嘅火候剛剛好,燒得皮脆肉嫩,而且隻鵝本身肥瘦適中、肉質鮮甜,再配合埋啲淋上面嘅汁真係一絕

太子撈麵有淡淡油香,麵身完全無鹼水味,而且爽口彈牙
唔講唔知,原來背後有段故事,餐牌入面有介紹:
太子撈麵

至於道薰蹄,同大家平時燒臘店或者超市買返去外賣加餸嘅好唔同:首先佢肉係好重豬味,而且爽口唔會霉,個人覺得係食過最正嘅薰蹄😍強烈推薦大家試下!

總括而言,唔怪得呢間餐廳咁受海內外遊客嘅歡迎!作為香港人,大家快啲趁遊客未有得黎,去try try啦

燒鵝上莊
太子撈麵