2020-08-22 1388 views
細個成日會到長沙灣爺爺家玩同食飯,到爺爺家前家人就會一齊去食新華,細細到宜家都覺得佢嘅酥皮蛋撻最好食。不過直到今日,我先知道原來一街之隔仲有間更好食嘅酥皮蛋撻。今日同屋企再到長沙灣,又唔想食新華就試下金園。入到去位夠大燈夠猛,又坐得舒服。入到店前已經見到剛新解出爐嘅蛋撻,我同家人二話不說坐低就先叫兩個。一罷落口差d 辣親個咀,佢嘅餡好夠蛋味,唔太甜,仲好軟熟!好似雙皮奶咁呀!酥皮底同蛋餡層次分明,咬落口鬆脆,仲整到張台全部皮碎。最後食完佢嘅西多同豬扒包,我同屋企人再encore, 今次真係睇住佢出爐,送到上台個蛋餡仲係脹卜卜架!相比新華,原來金園做得更出色,新華嘅蛋撻唔夠金園香,酥皮較油膩及淋,比較難遇到佢新鮮出爐。下次都會幫襯金園啦!

2020-08-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea