2007-11-14 7 views
某個星期五,突然想食火鍋,便想起這間有雜誌介紹過但未去過的金牌,因這間以我的至愛火鍋配料--牛作主打。今次並無叫招牌牛湯底,二人叫左唦嗲拼番茄薯仔湯底。火鍋料叫左蝦滑、牛脛脊(大)、西洋菜、井蠔、魚麵、啤酒、汽水、酸梅湯(好一般)等。番茄薯仔湯底可以,但番茄唔夠多,牛腩就質地軟且依然有肉味,而薯仔就好好味,當然這種湯底要做得好並不困難。唦嗲湯底濃而不夠香,好一般。蝦滑味道鮮,但不夠爽。牛脛脊賣相吸引,軟滑、有牛味,但不是非常突出,而且切得不夠厚。但專程來吃,還等了兩個多小時,相信下次不會了。始終同區的合興依然是最好之一。魚麵唔夠新鮮,但可一試,但女友覺得唔錯。井蠔及西洋菜與一般無異,不想多說。當晚八時左右walk in去到,服務員說要九時十五才有位,於是就四週逛逛,食埋甜味才到,但仍然要等多一小時才可入座。等候中,聽說有部份顧客訂左九點鐘與我們一起等,他們到接近十時才安排到座位。我想店主要在這方面放善一下。而有個女服務員都串嘴,問我地食唔食蝦,我地話叫左蝦滑唔叫蝦,加上前一兩晚又食過,但佢回應係:蝦滑就'檔'蝦,咁易滿足。還對女友說,你男友唔駛買原粒鑽石戒指比妳啦,碎石就得!我覺得佢講
蝦滑味道鮮,但不夠爽。
魚麵唔夠新鮮,但可一試,但女友覺得唔錯。
井蠔及西洋菜與一般無異,不想多說。

當晚八時左右walk in去到,服務員說要九時十五才有位,於是就四週逛逛,食埋甜味才到,但仍然要等多一小時才可入座。等候中,聽說有部份顧客訂左九點鐘與我們一起等,他們到接近十時才安排到座位。我想店主要在這方面放善一下。而有個女服務員都串嘴,問我地食唔食蝦,我地話叫左蝦滑唔叫蝦,加上前一兩晚又食過,但佢回應係:蝦滑就'檔'蝦,咁易滿足。還對女友說,你男友唔駛買原粒鑽石戒指比妳啦,碎石就得!我覺得佢講得太多啦。而我叫本地手切牛肉時,我話要牛脛脊,另一服務員就好似一頭霧水,要找部長問問。但一般服務都可以接受。