2022-09-16
呢間湯圓店既流心黑芝麻湯圓係我食過最好食既,啲湯圓每粒大細都一樣,皮薄咸靚,一咬開啲熱滾滾既黑芝麻流心流哂出嚟,唔啜快啲就會流到成碗糖水都係🤣。啲黑芝麻餡係好香的,而且唔甜,真係可以話係呢間店既鎮店之寶。咁呢間店除咗湯圓都有好多款唔同既糖水既,貪心嘅我想試唔同既糖水又想食湯圓,就會叫其他糖水加湯圓。如果想食既糖水唔加得湯圓,就會同朋友一齊夾,最少有一人要叫湯圓食,咁就每次幫襯都食到湯圓。♨️杏仁茶加湯圓杏仁茶本身白色好香既,亦都好幼滑,加埋啲湯圓,咬開時軟糯得嚟又有熱滾滾既流心黑芝麻餡流出,風味唔錯。🥭芒果西米露湯圓味道很香甜清新,加埋黑芝麻流心湯圓也十分之夾。🥭芒果涼粉芒果很香,涼粉十分爽口彈牙,美味非常,加湯圓算係新鮮既配搭。♨️熱豆腐花加湯圓熱豆花加湯圓本身都有諗過會唔會好怪,雖然佢賣相有點奇特,但食落都好香豆味,配合埋湯圓真係別有一番風味。♨️黑芝麻湯圓(糖薑水)呢個薑水好好飲,唔會太甜,有淡淡既薑味,啲湯圓咁好味加埋啲同樣好味既薑水,實在唔錯。♨️鴛鴦湯圓呢個係兩粒花生加三粒黑芝麻湯圓,花生湯圓都係流心但係就無黑芝麻湯圓咁香咁好食,食過後會永遠都揀黑芝麻湯圓。♨️熱棗香合桃露加湯圓啲棗
♨️杏仁茶加湯圓
🥭芒果西米露湯圓
味道很香甜清新,加埋黑芝麻流心湯圓也十分之夾。
🥭芒果涼粉
♨️熱豆腐花加湯圓
♨️黑芝麻湯圓(糖薑水)
♨️鴛鴦湯圓
♨️熱棗香合桃露加湯圓
啲棗味好香,合桃都係好香,成個糊都好滑好好味,滋補又養生,同黑芝麻湯圓都好夾。
❄️什果豆腐花
賣相十分美,表面有奇異果、西瓜同木瓜,仲有啲黃色既芒果汁。不得不讚的是木瓜很好食,整體好清新好味。
佢啲湯圓可以買返屋企自己煮,風味一樣。不過要注意唔好雪太耐,個糯米口感會變到有啲硬同一撻撻咁,同埋雪太耐抽乾晒水啲湯圓會裂開的。
每每幫襯呢間店既時候,最喜歡的就是大家討論一下咩糖水加湯圓會係咩味,樂也融融。