2024-04-03
終於等到放假🥳緊係同朋友食下飯行下街傾下偈hea下😗今次去到位於銅鑼灣富明街寶明大廈既Unnie ,主打新式韓國cafe,位置好方便 👍🏻假日既銅鑼灣周圍都人來人往 好彩朋友一早book定位🤭一入餐廳既感覺好舒適,最愛工業水泥風🥰座位寬敞舒適,簡潔得來 ,枱面亦擺了不同好特別既擺設,打卡一流😎-Unnie主菜類有9款,價錢大概$128-$138,小食亦有8款,主菜可以加錢要套餐,分別加$48/$63($63更多飲品選擇)感覺加套餐比較抵食🤭有湯有飲品仲有甜品🤭-🍝🍲主菜廚師發辦$128 +$63套餐黑松露配煙三文魚意粉*入座既時候店員會介紹當日既廚師發辦係咩菜式 對於中意黑松露既人,黑松露味道濃烈係最正😋意粉煮得剛剛好,唔會太濕,又唔會太乾,好掛汁好好味😋煙三文魚大大片 成碟既份量好夠食🤭仲有一樣好特別既係加入左韓國既魚糕,口感煙煙韌韌配落黑松露味又幾夾😋最後仲附上一張極快清碟既相😂跟餐既粟米湯夠熱好濃好好飲👍🏻-傳統人參雞湯配白飯$138 +$48套餐份量好足,味道甘香好重人參味,個湯都好夠熱👍🏻哩樣好緊要👍🏻雞肉都幾滑 配飯一流😋-🍹飲品-凍特式檸檬茶 真係幾特別 ,原來係結合了柚
感覺加套餐比較抵食🤭有湯有飲品仲有甜品🤭
跟餐既粟米湯夠熱好濃好好飲👍🏻
傳統人參雞湯配白飯$138 +$48套餐
🍹飲品
-凍特式檸檬茶
真係幾特別 ,原來係結合了柚子味,唔會太甜幾清爽👍🏻
-凍UDC果茶(橙+柚子)
入面有啲果肉,一樣都係好fresh好清爽,最好係甜度剛好唔會勁死甜👍🏻所以好快就成杯清曬🤭
套餐甜品-每日精選蛋糕🍰
我估應該唔係日日一樣
當日精選係 🍰柚子慕絲蛋糕
本身我同朋友都好怕太甜既野,但哩個cake清清地少少酸酸甜甜,啖啖柚子味配搭埋好似平時早餐食既粟米片脆脆又幾好味😋不知不覺又清碟🤭
柚子cake做結尾真係好完滿😋
最後想講下店員同埋有個似係老闆既服務好好,入座就會介紹餐牌上既野,然後枱面上又擺了個鐘仔,方便客人點餐👍🏻
整體係環境座位好舒適,食物好味到清曬碟🤭
平時即使唔係食主食 ,叫杯飲品食個cake都幾好,另外係店舖既坐位有限 有興趣既記得book定位啦😎