2017-05-26
同阿囡去完科學館,等埋老公收工,就嚟咗鐵牛開餐。七點幾去到,已經全場滿座,非常熱鬧。好在等左一陣就有位,不過座位之間真係幾迫,冇計啦,尖沙咀呢啲遊客區,寸金尺土。侍應帶我地埋位嘅時候放低左一張點餐紙,剔好之後就自己拎去櫃位落單俾錢,跟住就可以坐定定等人送食物黎。最先嚟嘅係兩杯飲品。蜂蜜綠茶加珍珠幾好味,凍冰冰,唔會太甜,珍珠份量都唔少,口感QQ的!胚芽奶茶味道唔算好香濃,不過胚芽份量真係好多,飲到尾都仲有之後招牌紅燒牛肉麵就到左:牛肉湯湯頭味道濃郁,不過無乜藥材味。牛肉煮得好軟腍,阿囡猛咁話好好食!麵條份量多,不過煮得稍為淋左少少,阿囡鐘意食,老公就嫌唔夠嚼勁。(可憐的牛肉麵,順得哥情失嫂意)新竹米粉非常幼滑,撈埋肉燥一齊好好食鹽酥雞香脆可口,一啖一粒,好快就清晒成碟。之後我哋嗌嘅小食都到咗。小香腸蒜味突出,烤香咗之後切薄片上枱,一啖一片,正過去夜市!鹽酥小拼盤一點有三樣野,啱晒有選擇困難症嘅人炸花枝丸冇乜特別。中間嘅炸番薯好好味,外脆內軟,加上面頭嘅調味粉一齊食,酸酸甜甜呢度啲台灣嘢食都整得唔錯,而且價錢好抵食,絕對係尖沙咀平靚正之選
最先嚟嘅係兩杯飲品。
胚芽奶茶味道唔算好香濃,不過胚芽份量真係好多,飲到尾都仲有
之後招牌紅燒牛肉麵就到左:
(可憐的牛肉麵,順得哥情失嫂意)
新竹米粉非常幼滑,撈埋肉燥一齊好好食
鹽酥雞香脆可口,一啖一粒,好快就清晒成碟。
之後我哋嗌嘅小食都到咗。
鹽酥小拼盤一點有三樣野,啱晒有選擇困難症嘅人