2021-07-11
有肉骨茶嘅餐廳我都想試,金鐘收工,同同事近近地就去試吓佢!都算好方便喎,好近地鐵站!我地18:20去到,可能仲未係食飯時間所以都唔算太多人!係收銀到order完嘢食,就比左個機仔我地,要放係餐枱嘅指定位置到!我同同事兩個人,各自叫咗一個餐,再加多咗個小食!同事叫咗文華海南雞飯,雞肉好軟滑,最重要係雞皮好爽,另外油飯嘅軟硬度都好適中同埋真係好重雞油香味,最後就係一碗雞湯,雖然唔係話好特別,但都好清甜,配埋雞油飯就啱啱好!好明顯我就叫咗新加坡肉骨茶麵線,一嚟到見到碗麵,肉骨非常多起碼有七舊,其實淨係食啲肉都好夠,我初頭以為麵線係米線,但係食落口啲面好彈牙,最重要係個湯,好好飲,好夠胡椒味,又好夠肉味!另外餐會跟咗四舊油炸鬼,浸埋落個湯度先食,真係完美!小食叫左黑醬油炒蘿蔔糕,個黑醬油味好好食,但係如果啲蘿蔔糕有煎下,可能會更加香口!不過不失!朋友好健康,叫咗檸檬薄荷梳打!我就好邪惡咁叫咗杯美祿恐龍,超夠味,其實飲美祿最擔心就係好淡好稀,但呢杯唔會,其實杯美祿一上到枱,我就知道我冇叫錯佢!🥰總括雖然抱住試吓嘅心態,但肉骨茶的確冇令我失望,海南雞亦出色!
我地18:20去到,可能仲未係食飯時間所以都唔算太多人!
朋友好健康,叫咗檸檬薄荷梳打!