2024-03-17
同事話想食印度菜,帶咗佢黎呢一間一直都好鍾意嘅印度菜,諗住俾佢試下。呢間餐廳喺香港屹立咗好多年,鍾意印度菜嘅話應該都唔會陌生。.餐廳裝修幾fancy,座位寬闊好座,而且佢哋服務態度好唔錯。雖然重慶大廈都好多出名嘅咖喱,但係講真環境同呢度真係冇得比嘅,要同朋友傾偈,慢慢享受美食,我都係寧願會俾多少少嚟呢度,而且坦白講呢個環境黎講,佢哋價錢都唔貴。.🍽Southern Scallops-帶子貝柱肥厚,加埋印式風味獨特醬汁,好fusion好特別,西印融合,配搭紅酒🍷好夾。.🦐Tandoori Jumbo Prawns-口感超級爽彈,表面燒得乾身,蝦味濃郁,食落中間卻是濕潤多汁,好食。.🐟Tandoori Salmon Tikka-魚質軟嫩,魚油亦豐腴,同是下酒佳品,朋友同我都中意。.🐥Truffle Butter Chicken-雖然唔想咁誇張,但係呢一個咖喱真係香港數一數二嘅好食,牛油味同埋黑松露味都好重,雞肉亦嫩,次次都食到一滴咖喱都唔想浪費,必點。.🥘Lamb Korma-呢段羊肉咖喱都唔錯,酸酸甜甜有啲蕃茄味,但係如果要我二揀一我都係更加鍾意Truffle Butter Chicke
🍽Southern Scallops-
🦐Tandoori Jumbo Prawns-
🐟Tandoori Salmon Tikka-
魚質軟嫩,魚油亦豐腴,同是下酒佳品,朋友同我都中意。
🐥Truffle Butter Chicken-
🥘Lamb Korma-
呢段羊肉咖喱都唔錯,酸酸甜甜有啲蕃茄味,但係如果要我二揀一我都係更加鍾意Truffle Butter Chicken。
🐏Mughlai Dum Biryani-
又係每次嚟嘅必要之選,表面有一層面皮包住啲飯,服務員會先將塊皮隔割開,儀式感滿滿的,米粒乾爽香口,裏面用咗好多唔同嘅調味料,係自己喺屋企煮唔到嘅口味,羊肉入口軟爛入味,真心推介。
爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓