身為上海人,小籠包作為當地平民美食由細到大食唔少。台灣鼎泰豐好多好多年前在香港紅磡剛剛開店時就幫襯過,印象是不好吃性價比低. 今天路過銅鑼灣鼎泰豐,家人想吃小籠包,ok冇問題,再试吓無妨俾多次機會佢(簡直好了傷疤忘了痛)兩個人叫了兩籠小籠包,一籠糯肉燒賣,一碟烤夫,一碟蒜香粉皮肉. 主角小籠包啲肉又松散又乾又渣又冇味,係有汁嘅,但除咗油又係完全冇味,難食到啊!連點小籠包嘅醋都淡到冇味,可以講係我食過最難食小籠包! ! 蒜香粉皮肉,啲白肉唔知擺咗幾耐,完全風乾曬,肉乾甘,加粉皮拌口感差而且一點味道都冇,烤夫和糯肉燒賣都係中下等之作👎成餐飯冇樣嘢好食,應該講係難食👎再有連沖茶嘅水都唔够熱,一間超級失敗嘅餐廳,竟然仲係米芝連一星,所以話所謂米芝連餐廳,除咗貴性價比低就只能呵呵了!這個以小籠包出名的餐廳,小籠包都可以甘難食,仲可以生存咁多年,開甘多分店,真係奇蹟