2023-03-14
今晚係麗思卡爾頓酒店Café103食員工春茗自助餐。個場望到西九住宅區夜間萬家燈火景色。個Buffet line有多國美食。當中有中式、西式、印度、日式、韓式及精美甜品。我個人依據正統自助餐食法。首先飲返碗熱湯,暖下個胃。之後再每次只取一碟,每碟代表該國藉美食。切忌將多國美食,放在同一個碟。這樣只會令自己食唔到該國藉美食原味。第一碗湯,中式酸辣湯。有魚翅食材。好味。好飲。第一碟,一隻龍蝦。加點lemon juice。龍蝦肉好鮮甜。因為本人受唔起生食海鮮。所以我之後會自取熟食海鮮。第二碟,中式美食。燒乳豬、大蝦、油雞、鮮竹卷、煎水餃。乳豬好脆,大蝦是熟食。白汁煮出嚟既大蝦,好美味。油雞好鮮嫩。鮮竹卷同水餃好美味。煎水餃個皮好薄。晶瑩剔透。賣相滿分。第三碟,中式美食。有熟蜆肉、有燒肉、有大蝦。多款海鮮有熟食。燒肉好美味。個人對中式美食好滿意。第四碟,日式美食。日式檔有多款刺身。可以向師傅下單。即場切。但我個人鍾意熟食。所以最後自取幾件日式壽司及日式冷麵。幾款美食合格。第二碗湯,日式湯麵。我個人唔食牛肉。所以個麵豆腐、東菇、魚蛋。湯底好似關東煮。個湯好鮮甜。日式米線混入多款素食。好青甜。賣相
第一碗湯,中式酸辣湯。有魚翅食材。好味。好飲。
第二碗湯,日式湯麵。我個人唔食牛肉。所以個麵豆腐、東菇、魚蛋。湯底好似關東煮。個湯好鮮甜。日式米線混入多款素食。好青甜。賣相滿分。
第五碟,水果加慕斯杯。菠蘿、西瓜、哈蜜瓜、火龍果。該款水果屬上等水果食材。理應由油麻地果欄直接運上酒店。幾款慕斯杯,有水果粒。精緻美味。
第六碟,精緻蛋糕加芒果布甸。雪糕係MovenPick。幾款蛋糕好美味。Dark Chocolate 微苦帶甜。芒果布甸採用最新鮮芒果肉,好美味。入口即溶。MovenPick雪糕好滑。超正。
特別鳴謝職員Sum。充當攝影師,幫我們公司職員合照。
Other Info. :
特別鳴謝職員Sum。充當攝影師,幫我們公司職員合照。