2019-05-23 66 views
去完荃新天地拍拖睇大地球之後,朋友介紹荃灣有間餐廳入面有個大月亮,決定過來食晚飯。一入去就俾大月亮吸引住,仲靚過而家荃新天地果個。除咗月亮,成間店鋪都有一種文青感覺,相信好適合打卡同放空。睇完餐牌,決定要一個前菜,一個意粉同一個主食。侍應聽完我地order之後誠意推介黑松露野菌忌廉湯,我哋都決定加多個餐湯。白酒香草煮大蜆煲($98)一上枱,侍應打開果蓋就有陣清幽酒香味衝出黎,每隻蜆肉都脹卜卜,好肥美同新鮮,最重要係一粒沙都無。抵讚👍🏻黑松靈野菌忌廉湯 ($48@)果然無介紹錯,好重黑松露味,湯入面仲有野菌蓉增加口味,值得一試意式蕃茄汁大蝦扁意粉($138)食完頭先大蜆煲,對佢海鮮有一份信任加期待,呢一個大蝦亦都無令我失望,「鮮味、彈牙」都唔足以表達我對佢喜愛。至於意粉,亦都係水準之上,有咬口,絕對唔係淋pat pat 咁。蕃茄汁係屬於淡味煮法,我就好鐘意。慢烤美國豬肩扒($148)「很大唷」,之前有間連鎖店用呢句slogan形容佢哋豬扒。我覺得呢間餐廳更適合用呢句,因為真係好巨型。開頭未食果陣仲好擔心咁大塊會唔會入面唔夠熟又或者過熟變到好鞋口。但切完之後完無呢個問題,一切開d肉汁就流出

白酒香草煮大蜆煲

白酒香草煮大蜆煲($98)
黑松露野菌忌廉湯

黑松靈野菌忌廉湯 ($48@)
意式蕃茄汁大蝦扁意粉

意式蕃茄汁大蝦扁意粉($138)

慢烤美國豬肩扒

慢烤美國豬肩扒($148)
「很大唷」,之前有間連鎖店用呢句slogan形容佢哋豬扒。我覺得呢間餐廳更適合用呢句,因為真係好巨型。開頭未食果陣仲好擔心咁大塊會唔會入面唔夠熟又或者過熟變到好鞋口。但切完之後完無呢個問題,一切開d肉汁就流出來,好juicy。

食落亦唔鞋口,啱啱好熟哂。另外,伴碟既薯蓉同普通餐廳既好唔同,會有大粒同細粒既薯仔混係入面,食嗰陣會有唔同口感同層次。搞到我哋要爭食😆

最後,我哋各自點左杯飲品(蘋果汁🍹,檸檬茶)望住個大月亮,為今晚美好既一餐劃上句號。
白酒香草煮大蜆煲
黑松露野菌忌廉湯