2010-05-25
我這個大鄉里,到現在才知道,有一間詠藜園在此處;還以為她不是上樓去了某大商場麼? 但我不知道這個叫鑽石山詠藜園和黃埔詠藜園又有何關係??但感覺此處蠻像大磡村時那樣陳設!家庭聚會,定必滿桌菜餚,菜單如下:1.青瓜海蜇 - 海蜇爽口,唔醎,芝麻及麻油味剛好,如果多點青瓜絲伴吃更好! 可能又肚餓…好鬼開胃!2.醺魚 - 正! 醎甜適中,肉質嫩滑,無腥味;但豉味不太明顯!3.皮旦豆腐 - 像是百X豆腐,無豆味! 如換上維X山水豆腐,效果更好! 溏心皮旦…正! 但如果在醬 汁稍加變化,更好! 成日只用豉油、油及麻油調味,悶!4.小籠飽 - 賣相OK,但吃下又「不外如是」,肉汁不太多,且肉質較綿,少了點咬口及鮮味, 有點失望!5.煎餃子 - 外皮香脆,正! 但肉質和小籠飽一樣,不評! 如果在餃子下,放一吸油紙吸油更好!6.春卷 - 皮熱香脆,火路控制好;但不知為何春卷餡還是「涼」的? 奇怪?7.水餃担担麵、唔辣担担麵 - 我嫌個look「好寡」,無食,不評!8.四川担担麵 - 這個「勁得」! 麵質彈牙爽口,花生碎+
家庭聚會,定必滿桌菜餚,菜單如下:
可能又肚餓…好鬼開胃!
有點失望!
8.四川担担麵 - 這個「勁得」! 麵質彈牙爽口,花生碎+花生醬+肉碎+辣…好味到「震」!
食多兩碗「仲得」;但稍嫌唔夠辣,「r痕咋」!
9.肉絲炒年糕 - 一般啦!
10.白玉翡翠 - 乃清蒸勝瓜寸扒脆瑤柱絲,清清地,脆卜卜+腍腍地,味道剛好,
誰也創不了誰,幾好!
11.酸辣湯 - 一般啦! 但感覺上好像欠了點什麼…噏唔出係乜?!
12.太后豌豆糕 - 幾清甜,顏色仲鮮艷,差點以為係檸檬糕!
13.豆沙鍋餅 - 一般啦! 不評!
大致上出品OK! 價錢大眾化,仲想點呢! 唔駛賺呀!