2021-10-28
記得我ngjoin曾在元朗區居住一段短時間,長輩好喜歡帶我去大榮華飲茶,不過唔係現址那一間。今日老友帶ngjohn 去食好嘢,原來係去大榮華酒樓飲茶。本來好想食錦鹵雲吞,但係飲早茶未有供應。兩個人叫了六個點心,甜酸炸雲吞這個不錯啊,炸雲吞還是熱的,脆卜卜,放上甜酸醬好好味。豬潤蒸燒賣係我喜歡嘅點心,豬潤好大件又香又滑,燒賣啖啖肉,肥瘦剛剛好,好啱我胃口。鳳爪蒸排骨 排骨好稔滑,鳳爪又入味。蒜蓉蒸鮮魷 濃味得不得了,蒜香包裹着一件件的鮮魷,鮮魷還是爽脆的。鬆化叉燒酥 就有點唔係幾鬆化,酥皮比較硬,咬落去有點實。最後係雞球大包,個包真係有一個小湯碗的大,餡料十足有雞件、臘腸、火腩等,包皮粉質鬆軟,這個真是兒時味道,兩人邊食邊回憶細個踢波的往事,好滿足。