2025-01-05 125 views
今日同朋友去尖沙咀行街睇戲,睇完戲後就到食下午茶嘅時間,尖沙咀都有好多美味嘅食店,就到附近搵吓有乜嘢好食,我哋行到加連威老道20號見到有一間新開嘅燒味餐廳,這間餐廳是太興,喺香港都有好多間分店,係燒味天王餐廳,門口有個餐牌見到有好多款下午茶美食,款式都唔少唔錯,我哋覺得最吸引有下午茶嘅燒味同下午茶嘅粉麵飯,樣樣都好抵食,我哋當然入去食啦。我哋選咗下午茶燒味嘅三拼燒味瀨粉,同埋下午茶粉麵飯嘅叉燒米粉拼炒蛋多士,加多幾蚊可以轉杯特飲,就叫咗忌廉紅豆冰及凍檸七,仲叫多個小食健康油菜。🥢三拼燒味有燒鵝、叉燒、燒肉、切雞、油雞、燻蹄、紅腸,可任選三款來食,我哋選咗燒鵝、叉燒同燒肉,燒鵝皮脆焦香,肉質鮮嫩有咬囗,燒鵝汁香在口中迴旋,配合啖啖肉好味道好好食,半肥瘦嘅叉燒,燒得好香口,亦口感鬆軟,軟腍適中,充滿蜜汁同油香,好啱我哋嘅胃口,燒肉皮脆肉嫩,更是啖啖肉香,食落一層脆皮,下面一層脂肪,再來肉嫩既豬肉,配合埋爽滑可口嘅瀨粉,香口又好食。忌廉紅豆冰真係好飲,粒粒紅豆為飲品增加甜味和口感,紅豆軟腍又不失口感,加上鮮忌廉,更香更滑,甜而不膩,兩款口味完美融合,令口感清新。🥢叉燒米粉拼炒蛋多士都好快一齊

🥢叉燒米粉拼炒蛋多士都好快一齊來,叉燒係米粉上面瘦中帶肥,有好香叉燒味,肉質香口又唔乾身,送米粉一齊食連啲湯都覺得好夠味道,而炒蛋多士嘅炒蛋選炒到全熟,入口都好滑溜好蛋香,而多士烤得很鬆脆,兩樣非常配合到嚟食。檸檬七喜汽水加冰,簡稱凍檸七,是一種香港特別飲品,新鮮檸檬切片放入七喜之內加冰,七喜嘅甜美混合了檸檬嘅清香,喝起來酸香微甜,給人清香爽口的感覺。健康油菜是菜心,個名叫健康油菜,因蔬菜有營養,令人食得健康,菜心好新鮮,食落口好有菜味甜味,份量亦唔少,仲有埋好味嘅蠔油喺菜心嘅上面,好配合一齊來食。