由灣仔行去銅鑼灣時路過呢間cafe幾次,佢啲食物同飲品用武林招式或地名命名,非常搞笑,店內桌椅都係木造,咖啡名以用軸列出,配合返個店名,初初以為佢都係玩gimmick,純碎支持下良心小店,點知咖啡食物都同個名一樣有啲功架,而且價錢合理,可以encore,佢地仲係寵物友善餐廳。 🍽黃金堅壁 Golden Open Toastie ($95)睇個名估唔估到係西多士呢?兩塊吐司沾上蛋液後煎至金黃色,車打芝士鋪喺吐司面呈半溶狀態,再放上煎煙肉同有脆焦糖面嘅熟香蕉,落埋蜜糖鹹鹹甜甜又幾夾,另配黑醋沙律菜解膩。不過用原塊車打芝士會搶去蛋香,份量可以調節下。🍽草上飛 Portobello Pesto Spaghetti ($82)自家製青醬好香濃又creamy,帶蒜香及混合左洋蔥粒同蕃茄粒,大啡菇厚身多汁,呢個配搭望落好寡但食落又唔覺,好食。☕️六脈神劍 Flat White ($40 +$5 Oat Milk)咖啡豆可以揀Brazil (Nutty) 或 Ethiopia (Fruity),店員見我揀燕麥奶建議我揀Brazil,不過我平時都鍾意飲Ethiopia嘅豆就無轉,出到黎都無咩問題,帶花香

黃金堅壁

草上飛

咖啡豆可以揀Brazil (Nutty) 或 Ethiopia (Fruity),店員見我揀燕麥奶建議我揀Brazil,不過我平時都鍾意飲Ethiopia嘅豆就無轉,出到黎都無咩問題,帶花香同莓果味。
六脈神劍

☕️一陽指Latte ($40)
朋友偏好nutty風味,話咖啡帶可可香,口感順滑,唔錯。
一陽指

餐牌: