2024-12-31
有人請客!第一次食呢間餅店的出品,之前亦未聽過佢個名。雜錦撻的䄠盒包裝好華麗,送禮非常適合。唔知有冇人會買嚟自己食呢?感覺佢行送禮路線,包裝最緊要先聲奪人。拆開外盒後會見到12小格,內裡放有唔同口味的撻,包裝亦附小卡說明各款口味,方便挑選。我就揀咗開心果阿華田味。開心果阿華田:撻皮唔錯,夠薄,少少鬆軟,應該係朱古力味,但味道唔濃。餡亦只食到淡淡的開心果味,而阿華田味亦唔突出。整體嚟講,件撻唔甜,但所有味道都好淡,各種口味的香濃度都唔夠搶,呢點唔知係好定壞。論配搭,開心果同阿華田本身麻麻地夾,但因為兩者都淡味,出到嚟係冇乜違和感,當然亦冇話好和諧。食完件撻,都幾空虛。由於件撻超迷你,所以喺好奇心驅使下,食之前磅下,佢只得28.3克(呢款多唧花,應該比較重),好處係食2-3件都會好邪惡,之不過,1盒12件,估計西餅淨重~300克,1磅都唔夠,雖然唔知賣幾多錢,但就唔化算。各款撻的造型的確幾靚,打卡一流。如果自費,就肯定唔值,性價比低;如果送禮者只求收禮人拆盒當下的一個wow effect,都可以考慮,不過,要預咗食完之後印象就唔深刻喇~