2017-04-18
見咁耐冇食韓國野,襯復活節假期睇完戲就去到銅鑼灣,第一次食呢間Dodam雞,質素唔錯喎!Dodam Chicken位於利舞臺廣場,睇番介紹,出品來自兩大韓國品牌 - Hwaggudak + Dodam結合而成。餐廳位置唔少,但有唔少人都經網上訂座,多半位置都hold起左,所以如果想食的話,不妨先用app訂座,可以省卻等候時間。同大部分韓國餐廳有少少唔同,店員並唔係清一色韓國人/年輕人,有部分明顯年紀較大,講嘅係廣東話、英文,溝通冇難度。而無可否認,我覺得佢地相對有禮。餐牌選擇豐富,有沙律、拼盤、小食、焗烤雞、炸雞、薄餅、韓式主食,例如年糕、海鮮湯烏冬、豬肋骨等,定價中上。因為得有兩個人,得知烤雞份量頗多,所以我地只可以點一款雞加一款主食,否則會太飽兼唔符合預算。香蒜焗烤雞 $188焗烤雞方面,餐廳有9款。平時食韓國野就必定會有炸雞,但焗雞就唔係間間供應。印象中只係喺EXO代言嗰間食過,佢地嘅蜜糖烤雞係好味,食焗雞感覺冇炸雞咁熱氣,雖然一樣邪惡,但自我感覺良好。香蒜焗烤雞一共有13件,基本上就係全隻雞,乜部位都有,雞脾、雞翼、雞胸。烤雞幾好肉地,而且雞肉比炸雞滑溜,經過烤焗,油份唔會好多
Dodam Chicken位於利舞臺廣場,睇番介紹,出品來自兩大韓國品牌 - Hwaggudak + Dodam結合而成。 餐廳位置唔少,但有唔少人都經網上訂座,多半位置都hold起左,所以如果想食的話,不妨先用app訂座,可以省卻等候時間。
而無可否認,我覺得佢地相對有禮。 餐牌選擇豐富,有沙律、拼盤、小食、焗烤雞、 炸雞、薄餅、韓式主食,例如年糕、海鮮湯烏冬、豬肋骨等,定價中上。
因為得有兩個人,得知烤雞份量頗多,所以我地只可以點一款雞加一款主食,否則會太飽兼唔符合預算。 香蒜焗烤雞 $188
烤雞幾好肉地,而且雞肉比炸雞滑溜,經過烤焗,油份唔會好多,肉汁適當保留,食落完全唔乾
雞皮微微帶脆,唔會過燶,除左經香蒜調味,面頭仲有少量蜜糖,非常惹味,最重要係唔係得層皮有味,雞肉都浸入調味,冇食炸雞咁dry。
所以有烤雞,我都會揀烤雞的。 店員同時送上醃蘿蔔,酸酸地解膩一流。
因為得兩個人,所以只係點左一款主菜,本來見隔離枱海鮮湯烏冬好似幾正,但份量不少,我地只好點份炒年糕試下。
炒年糕賣相唔錯,呈橙紅色,份量都唔少。醬汁大方,幾乎淹沒年糕、海鮮。遷就港人口味,食落唔會好辣,都算好接近喺韓國食到嘅水準。
YUJU yogurt smoothie $68
Apple Cider $48
結合價錢,飲品比想像中細杯,不過我點嘅柚子smoothie味道唔錯,由於加入乳酪,飲落不至於完全係沙冰,比較滑身,柚子味香而假,特別食完烤雞、重口味年糕,其實幾解膩、舒緩
所以成日都話,食韓國野真係點都要約多幾個朋友,否則好似我地咁,點兩樣野已經飽到傻仔。
推薦呢度嘅烤雞,味道相當唔錯,而且款式唔少
話就話怕熱氣啫,見到隔離枱左炸雞、薄餅,都好想食呢!
餐牌: