一次同朋友搞聚會佢哋提到想食Kobekyu,我一聽到個名好似好熟口面甘,原來就係喺韓國首爾弘大既本店,黎左香港開第一間海外分店!之前喺韓國食嘅時候已經覺得好好食,今次當然黎睇吓香港嗰間係咪好似韓國一樣咁受歡迎咁有水準啦我哋三個人7點到就去到,好彩有book枱,眼見好多人已經要等位啦我哋好快就點左三款食物。咖喱忌廉烏冬(雞) $78 (5/10)佢個樣同韓國嘅一樣都係白雪雪,靚就好靚,但係食落去忌廉味一啲都唔出,好似好稀咁烏冬都彈牙嘅,不過感覺就好普通。朋友第一次食都覺得評價一般般!(好掛住韓國嗰個啊🤒)吉列牛定食 $148 (8/10)前菜有凍豆腐,麵豉湯同埋車厘茄。店員會先送上一塊熱石版,然後我哋就可以將吉列牛放上去輕輕加熱到自己喜歡嘅熟度!吉列牛嘅外層好脆,牛肉食落去亦都好多汁!我自己就最鍾意5成熟再配埋個芥茉醬送飯食真係一流原條鰻魚蟹籽釜飯 $128 (7.5/10)呢個飯絕對冇偷工減料!佢係一條原條既鰻魚,再配埋佢塗上一層薄薄嘅燒汁真係好香好好食!釜飯上鋪滿蛋絲,加埋鰻魚同蟹子真係絕配!不過飯既份量就唔太多,一個女仔自己食晒應該都啱啱好🥰推薦!結語:對比起韓國嘅經歷香港呢間就真

我哋好快就點左三款食物。

咖喱忌廉牛肉烏冬

咖喱忌廉烏冬(雞) $78 (5/10)

吉列牛定食

吉列牛定食 $148 (8/10)

原條鰻魚蟹籽釜飯

原條鰻魚蟹籽釜飯 $128 (7.5/10)

結語:
對比起韓國嘅經歷香港呢間就真係差緊啲,不過勝在佢嘅招牌吉列牛都做得唔錯
但係環境就有啲迫,侍應態度一般般。但總括嚟講鍾意食吉列牛嘅你都可以嚟一試,至於另一個招牌忌廉烏冬就見仁見智啦
$150 (Dinner)
咖喱忌廉牛肉烏冬
吉列牛定食