2020-10-14
曾經喺油麻地樓上舖食過一間好特別嘅私房菜,以土耳其菜式為主最記得係有份土耳其烤雞配紅白米飯今次靠一張postcard認得呢間cafe室內同樣滿佈土耳其裝飾,包括充滿土耳其色彩燈飾、杯具、枱布、牆壁等重有銅製咖啡壺、水壺好精緻,好有土耳其風格餐應似乎轉換咗模式,唔再係一年前以人頭計嘅私房菜,而係逐樣叫,變得似街坊店土耳其烤雞一份價錢$98,但今次想試吓上次未試過嘅菜式原舊薯仔上枱嘅雞肉焗薯 $68,有芝士拉絲感雞肉粒融入焗薯,滿口芝士+牛油+肉碎+生菜+粟米粒等餡料,充滿薯香而且即叫即整熱辣辣上枱,連薯皮都食得,本身幼滑,獨有醬汁令整體更香口惹味再叫咗廚房特色雞肉薄餅 $158,Pizza份量充足,餅底好薄,真係薄餅邊緣微脆,餅底柔軟,餅底黏滿特色醬汁,貌似茄醬Pizza面舖有滿滿餡料,有粒粒雞肉+芝士+生菜+蕃茄+青瓜+粟米等芝士係半溶狀態,蔬菜有幾分清新感,芝士香就幾惹味,入口豐富最值得推介係特色園池素雞飯 $88,賣相一流,色彩繽紛好吸睛,狀似盆栽數一數包含5種新鮮蔬菜,店主稱呢款係健康素食之一,夠晒健康有土耳其鷹嘴豆醬汁,亦有羽衣甘藍+青豆+生菜+紫椰菜+翠玉瓜等5款蔬菜亦有粟米
最記得係有份土耳其烤雞配紅白米飯
今次靠一張postcard認得呢間cafe
重有銅製咖啡壺、水壺好精緻,好有土耳其風格
土耳其烤雞一份價錢$98,但今次想試吓上次未試過嘅菜式
原舊薯仔上枱嘅雞肉焗薯 $68,有芝士拉絲感
邊緣微脆,餅底柔軟,餅底黏滿特色醬汁,貌似茄醬
芝士係半溶狀態,蔬菜有幾分清新感,芝士香就幾惹味,入口豐富
數一數包含5種新鮮蔬菜,店主稱呢款係健康素食之一,夠晒健康
亦有粟米+紅蘿蔔絲+紅椒+洋蔥等配料
再配搭有肉感嘅素雞,唔會太清寡
底層重隱藏咗糙米飯,層次豐富
整體有微酸味,幾開胃,好Fresh
加入糙米飯令人有飽肚感,唔會得唔多飽肚嘅蔬菜,有少少田園風
飲品既有土耳其茶,加$30可以試試熱沙咖啡,加$50重有精品咖啡
加$25重有水果特飲,包括Fruit Punch,有新鮮水果,蘋果+橙+百香果等
有果香,微甜,味道天然,適合食到最尾Refresh吓
話明熱沙咖啡,重點當然要試試熱沙上煮土耳其咖啡
餐廳中央有一個咖啡枱,咖啡師非常熱情不斷介紹咖啡知識,
仲送多杯比咖啡更香醇幼滑嘅鴛鴦俾我哋飲
唔少網民都誤以為咖啡師係店主,記者後來直接問從廚房出嚟嘅真實店主
fact check後先知原來咖啡師只係客席形式,並唔係店主
咖啡師不斷為客人沖唔同種類嘅咖啡
土耳其咖啡味道濃郁,層次豐富,比一般咖啡香醇,有啲有咖啡渣而有啲無咖啡渣
有一種咖啡味從製作期間不斷演變,最後愈來愈清,到凍咗會有澀味
另一種咖啡有啖啖花香味,咖啡味濃而苦,略帶微酸,比較濃稠,攤得耐杯底咖啡渣會有起沙感覺
熱沙咖啡比起港式咖啡更有特色,咖啡濃厚
甘香帶微甜,入口細滑,滿滿咖啡香
店主亦歡迎客人自己去試吓玩熱沙咖啡,我哋都玩咗少少
食到最尾發現店內嘅人同隔離米線店嘅人好熟,同一立場,值得推介