2023-04-14
1901 views
一直都無緣幫襯葵興店,次次都因為不同原因食唔到。前排搭巴士經過青山公路,見到荃錦中心地舖(馬會旁)有間「一意燉湯」,即刻上openrice睇睇係咪同葵興同一間,原來真係。坐底無耐,會奉上一呈紅棗圓肉杞子,淡淡的甜,$5位茶,抵比。燉湯有二十款,本來想要燉老鴨,但偏偏就冇呢款(仲有另一款都冇,但唔記得係咩了),殘念。唯有改要川芎天麻白芷紅棗燉魚頭($72)。數分鐘後上枱。試啖先,咦~~~點解唔熱嘅,只可算係微溫,真心有啲失望;食啖魚頭,嘩~~~凍嘅(應該係話冰先啱),即刻同店員講,疑似老闆娘即刻say sorry,話應該係店員拎錯咗,同提出換過一盅新嘅。再十數分鐘後,老闆娘拎番盅新嘅、熱辣辣嘅燉湯上枱,然後問之前嗰盅已經燉番熱,問我哋飲唔飲(唔飲都係倒咗佢),咁當然唔好浪費,要埋佢啦,結果免費多咗一盅(呢啲咪識做囉,佢唔俾番舊嗰盅你係正常,但依家佢送埋俾你,即刻成個感覺良好好多)。講番盅燉湯,正常燉湯size份量;揭開蓋,藥材味即時湧出嚟;湯水好滿,冇呃秤,夠清,丁丁好少油;足料夠哂味道;魚頭有雲有肉食。整體不錯。鳳爪排骨砂鍋飯($45)飯底軟熟唔會濕淋淋,鳳爪正常味道,排骨肉質有咬口,
鳳爪排骨砂鍋飯($45)
飯底軟熟唔會濕淋淋,鳳爪正常味道,排骨肉質有咬口,合格之作。
燒賣($28)
好紮實,中間肥肉唔多,味道正常,不錯。
雞扎($28)
好耐冇食過雞扎。枝竹、火腿、芋頭、魚肚、滑雞,款款都正常發揮。
小籠包($28)
呢個就唔太得了,皮厚,仲有少少糊口感覺,冇咩湯汁。