2024-07-28
天氣咁熱通常唔會諗起打邊爐,但係近排就係想走去打次邊爐,可能太奈冇打。冇咩idea食邊間,去左尖沙咀厚福街,因為呢頭最多野食😆跟住就搵到附近既瑞生酒店入面有間火鍋店叫云手工既火鍋店。就咁聽都聽唔出有咩特別,都係坐低食下就知🤭🤭而家打邊爐同以前既唔同好多,以前食開既邊爐主打實惠,湯底唔算好重要,通常比較清,料有時直頭係任食而家嘅邊爐,湯底係好有心機整嘅湯底。我地就揀左一個聽落好勁嘅火焰三椰雞湯。而呢個雞湯唔止聽落勁,係睇落同食落都勁😆😆個鍋唔係一黎就準備好哂所有野,店員首先落牛油,炒香雞、椰子、蘿蔔呢d配料。跟住店員就會落酒點火,著火之後再炒多幾下炒完就會落成隻椰皇同椰青既椰汁,再加埋雞湯底煲滾湯一陣之後,店員會撇走面頭多左既油脂同浮沫。跟住就可以飲湯,個湯就唔洗講,一個字,甜。有呢個湯底,配咩配料都冇得輸。但係餐廳咁有心機整呢個湯底,配料嘅質素有點會差。配料都有好多選擇,肉、海鮮、丸、餃子乜都有,淨係丸都已經有成十樣。而且佢地除左有自己既小食,仲有刺身同日式串燒。咁岩我地都想食串燒,就叫左兩串黎試下。飲完湯之後,串燒先黎我地叫左雞三角軟骨同荔枝豚肉串。雞三角軟骨口感軟軟脆脆,連埋d雞肉
炒完就會落成隻椰皇同椰青既椰汁,再加埋雞湯底
有呢個湯底,配咩配料都冇得輸。
咁岩我地都想食串燒,就叫左兩串黎試下。
飲完湯之後,串燒先黎
我地叫左雞三角軟骨同荔枝豚肉串。雞三角軟骨口感軟軟脆脆,連埋d雞肉,口感好好。
荔枝豚肉串口感都非常好,出邊既豬肉烤得焦脆,荔枝軟熟。味道亦都好好,鹹香得來又有中間荔枝肉既酸甜做平衡。
配料我地叫咗花雕醉滑牛、自家製響鈴、手打黑松露墨魚丸同招牌韮菜餃。
花雕醉滑牛份量唔少,一碟有成十幾廿塊。厚度適中,唔洗淥太奈就食得
牛肉有咬口得黎又嫩滑,就算有湯底既椰子雞香,都仲食到花雕既香味。
響鈴自家製自家炸係特別酥脆又大舊,索左椰子雞湯,口感味道都簡直一流。
手打黑松露墨丸,墨丸彈牙,黑松露味夠濃,咸香好食
韮菜餃同出面食既唔同,size唔算大,餡唔多肉,主要係韮菜。但韮菜食落新鮮,又香,口感又好。唔會實淨不突止,餃子淥熟之後又香又juicy。
兩個人唔洗食咩麵飯果d,睇落叫既野唔多,但食落好飽。因為湯底甜,湯都飲左幾碗,仲要食埋d雞,好滿足。