2016-11-15 1188 views
SIMPLYLIFE CAFE係將軍澳區新開張,初時日日都大排長龍,終於等到人氣丟淡後, 夜晚6點半時去到餐廳,大約10分鐘就可以入座,餐廳既情調好好, 每枱都點晒蠟燭咁,同情人去氣氛一流 雖然SIMPLYLIFE係好多地方都有分店, 但今次係我第一次食,餐廳價錢都偏貴, 見唔算好肚餓, 就同男朋友點左一客意粉同一客漢堡,再加$30要左餐湯同餐飲首先黎左餐湯, 一般既味道, 冇咩太大驚喜之後到餐包, 係法包黎既,偏硬, 我唔係太喜歡, 比較鍾意一般西餐廳軟熟既餐包今日既冰茶款係橙茶, 依杯有驚喜,我平時都算係檸檬茶SUPER FANS, 第一次飲橙茶,原來橙同紅茶都一樣好夾, 味道好FRESH!之後主菜黎喇, 係車打芝士煙肉牛肉漢堡($118),百零蚊既價錢, 份量都偏細,塊牛肉都幾好味既, 夠厚, 咬落去亦有肉汁,但整體都係一般, 唔值得依個價錢,算係CAFE既皇牌菜黎講, 認真有D失望!之後意粉都黎左喇, 係慢煮紅酒肉碎手製闊條麵 ($108),份量一樣係偏細, 但味道唔錯,意粉既汁好特別, 唔係出面餐廳食到既紅酒汁, 肉碎既味都好香,夾埋D芝士碎同蘑菇粒, 值得一讚!最後加左個蛋
SIMPLYLIFE CAFE係將軍澳區新開張,

初時日日都大排長龍,

終於等到人氣丟淡後, 夜晚6點半時去到餐廳,

大約10分鐘就可以入座,

餐廳既情調好好, 每枱都點晒蠟燭咁,

同情人去氣氛一流

再加$30要左餐湯同餐飲
首先黎左餐湯, 一般既味道, 冇咩太大驚喜
之後到餐包, 係法包黎既,

偏硬, 我唔係太喜歡, 比較鍾意一般西餐廳軟熟既餐包
今日既冰茶款係橙茶, 依杯有驚喜,

我平時都算係檸檬茶SUPER FANS, 第一次飲橙茶,

原來橙同紅茶都一樣好夾, 味道好FRESH!
車打芝士煙肉牛肉漢堡
之後主菜黎喇, 係車打芝士煙肉牛肉漢堡($118),

百零蚊既價錢, 份量都偏細,

塊牛肉都幾好味既, 夠厚, 咬落去亦有肉汁,

但整體都係一般, 唔值得依個價錢,

算係CAFE既皇牌菜黎講, 認真有D失望!
慢煮紅酒肉碎手製闊條麵

份量一樣係偏細, 但味道唔錯,

夾埋D芝士碎同蘑菇粒, 值得一讚!
焦糖雲呢拿蛋糕
最後加左個蛋糕, 焦糖雲呢拿蛋糕 ($35),

焦糖同雲呢拿味幾夾,

唔會太甜, 慕絲口感鬆軟, 不錯!

但整體來講, 感覺十分一般,

如果在將軍澳區食西餐, 我寧願上多一層去附近既BEANS CAFE吧!
2016-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary