6 day(s) ago
今日喺尖沙咀行街,無意中發現美麗華商場3樓,有一間好靚嘅餐廳,美麗華商場好特別,原來3樓中間隔住一個停車場,所以平時行街,我都唔發現呢間餐廳,餐廳裝修好華麗,主打泰國菜,門口仲有好靚嘅聖誕樹裝飾,入去試吓。首先叫咗一份「鹹蛋黃沙律」,入邊主要係蘿蔔絲配合鹹蛋黃,蘿蔔絲非常爽口,再加上泰式酸汁,鹹鹹酸酸好特別,好開胃。接着,叫咗一份「炭燒沙嗲雞肉串」,串燒即叫即製,新鮮熱辣,雞肉非常香滑,仲有淡淡嘅炭燒味道,配合泰式特製沙嗲醬,非常惹味。入到餐廳都要試吓地道泰菜,見到呢個名堂好特別,叫做「摩登海鮮冬陰功」,原來佢係一鍋冬陰功湯,入面有好多海鮮,例如大蝦、魷魚、蜆等等。冬陰功湯微辣,辣嘅我都食到,湯底好濃郁,好惹味,食完啲海鮮,最後連湯底都飲清光。「芒果椰汁沙冰」同埋「什莓沙冰」,果汁味非常新鮮,冰凍而解渴,好好味。