想坐得舒舒服服咁享受高質嘅泰國菜🇹🇭,咁就一定試下位於尖沙咀美麗華嘅Mue Mue 。到達餐廳時間係12:15,估唔到已經坐滿咗一半🫢,最後未夠1點已經無位。Thai夏狂歡週末早午餐 $328頭盤✨️龍蝦芒果沙律 +$38龍蝦🦞鮮甜彈牙,芒果粒🥭香甜,再配搭柚子🍊、青木瓜沙律及沙律醬,味道清新香甜又醒胃😋。前菜✨️爽脆酸辣魚皮 魚皮爽滑,混入泰式酸辣汁,酸辣惹味😍。✨️魚子醬紅磚豆腐 紅色嘅外層已經好吸睛,味道鹹香,酥脆香口,內層豆腐十分嫩滑,好驚喜🥰!✨️泰式青醬鮑魚有微微的茴香和甘草香味的泰式青醬,與鮮甜嘅鮑魚片非常搭,清新又可口😋。餐湯✨️摩登海鮮冬陰功湯底味道香濃,酸辣甜度剛好😋,湯料豐富,有鮮蝦、蜆、蘑菇及車厘茄等🥰。✨️蟹肉海鮮羹海鮮除咗蟹肉🦀,仲有蝦肉🦐及八爪魚片,味道十分鮮甜😋。小食放題✨️泰式青醬生蝦生蝦🦐大隻又新鮮,肉質爽滑緊緻,配上青醬,味道清新鮮味,醒胃又美味。✨️炭燒豬頸肉沙律豬頸肉🐖肉質爽彈,帶微微油香,配搭柚子木瓜沙律,既解膩又醒胃😋。✨️即烤沙嗲串(豬/雞)雞肉🐓爽滑,豬肉味濃帶油脂香,烤得香口,點埋秘製沙嗲醬,零舍惹味。✨️盔甲脆魚皇脆魚炸得十分香脆,魚味香濃。✨️香茅雞

Thai夏狂歡週末早午餐 $328

頭盤
✨️龍蝦芒果沙律 +$38

前菜
✨️爽脆酸辣魚皮
魚皮爽滑,混入泰式酸辣汁,酸辣惹味😍。
✨️魚子醬紅磚豆腐
✨️泰式青醬鮑魚

餐湯
✨️摩登海鮮冬陰功
✨️蟹肉海鮮羹
海鮮除咗蟹肉🦀,仲有蝦肉🦐及八爪魚片,味道十分鮮甜😋。

小食放題
✨️泰式青醬生蝦
✨️炭燒豬頸肉沙律
✨️即烤沙嗲串(豬/雞)
✨️盔甲脆魚皇
脆魚炸得十分香脆,魚味香濃。
✨️香茅雞翼
雞翼即叫即炸熱辣辣,外層鬆脆,肉質嫩滑多汁😋。
✨️馬拉盞炒椰菜
椰菜清甜爽脆,加入馬拉盞及櫻花蝦,更加香口惹味😍。
✨️脆炸魷魚鬚
外層非常酥脆,魷魚鬚質感彈牙,口感一流🤤。

主食
✨️金沙原隻蝦球
蝦球🦐大隻,肉質爽滑彈牙,炸至表面香口酥脆,味道鹹香,帶陣陣蛋黃香味😋。

✨️咖哩金菇粉絲和牛
和牛🐂肉片質感軟滑,咖哩味道香濃,香茅味突出,泰式風味滿滿😍。金菇及粉絲吸收咗香濃嘅咖哩汁,非常滋味😋。

甜品
✨️黑糖椰子雪糕
雲呢拿雪糕加上香脆椰絲🥥,在配搭愛玉、桂圓、桃膠及黑糖,清熱解渴又好味😋。

Waterman and Great Delight $68
西瓜汁🍉加入提子汁及薄荷,味道香甜,清新解渴😋。

Cool Cucumber $78
青瓜汁🥒味道清新,帶微微薑味,味道微甜,解膩又解渴😋。

2024-08-25
Lunch
2024-09-06 3827 views
位於美麗華商場入面一間泰國菜,餐廳裝潢設計風格華麗,有別於一般泰國餐廳,環境舒適好岩慶祝生日,而且我地去嗰陣都滿座,想食既朋友記得Book 位!紅磚豆腐感覺上好有喜慶既一道菜,係由紅菜頭汁製作成炸漿皮,紅菜頭味道唔突出,反而香辣惹味既感覺更突出,所以對於好似我咁本身唔食紅菜頭的人嚟講🤣尼個菜式我都可以!炭燒雞肉串🐥炭燒雞肉串外層焦香美味,內嫩多汁口感好食🤤配搭埋有花生粒既沙嗲醬 一流🤪海鮮冬陰公湯海鮮份量好足料有鮮蝦、魷魚、蜆、青口等材料,當中魷魚🦑最為印象深刻 非彈牙好食而且超鮮甜😍湯底方面 整體酸辣適中幾開胃,不過我本身嗰食得太辣 愈飲愈辣🥵金沙麥皮蝦🦐一睇就知係偏向中式既菜式,由鹹蛋黃、牛油、麥皮和粟米片碎製作成,味道咸香十足好惹味,口感好豐富因為麥皮和粟米片痴哂鹹蛋黃既香氣,每一啖都好邪惡🤡泰式菠蘿炒飯🍍看似普通既炒飯但配料方面非常之多,有菠蘿、腰果、提子乾,魷魚,臘腸,蔬菜等令到炒飯不論味道還是外觀上都更出色芒果糯米飯🥭比起平時見到既芒果糯米飯更為特別,多左2球芒果雪糕同cereal作陪襯,糯米飯暖笠笠夾埋有芒果粒既雪糕同新鮮芒果食,真係好夾🤤Red Bean Ice Fle

炭燒雞肉串🐥

海鮮冬陰公湯

金沙麥皮蝦🦐

泰式菠蘿炒飯🍍

芒果糯米飯🥭

Red Bean Ice Fleecy
係我飲過最好飲既紅豆冰👅新鮮椰肉同椰子雪糕令同椰汁味香甜突出🤤紅豆🫘粒超多勁足料
2090 views
2024-09-04
2024-09-03 3340 views
位於尖沙咀美麗華泰國菜 「Mue Mue 」 x 泰式雞尾酒酒吧「Mue Bar」開業短時間已經非常多好評,廚藝總監周師傅擁有逾25年入廚經驗,曾於多間知名中菜食府,將以中式精湛烹調手法重新演繹經典泰國菜,選用時令食材、多款中泰特色香料,令菜式耳目一新,「Mue Bar」供應多款特色雞尾酒和特飲品等,保證你視覺和味質都有驚喜👍▪️紅磚豆腐用上菜頭汁製作炸漿,香酥的外皮包裹著嫩滑豆 腐,伴上惹味炸蒜及辣椒絲,呈現多重口感之餘,賣相非常吸引▪️炭燒沙嗲(豬3串)超級驚喜之作,豬肉是切方塊,炭燒外層焦香,肉質更加不得了,爽口彈牙之餘仲好多肉汁,是我食過豬肉當中串燒最好的 ,伴上靈魂醬汁充滿花生香的沙嗲醬,真係超級好食▪️摩登海鮮冬陰功泰國傳統湯品,湯頭採用南薑、香茅、檸檬葉、魚露、檸檬汁 及辣椒膏等十多種香料及調味料製 作,清酸辛辣,除了常 見的大蝦,亦加入其他海鮮如原隻 魷魚、青口等,令湯頭更豐盛鮮味▪️金沙麥皮蝦金沙就是鹹蛋黃,麥皮蝦之前食過多數是帶殼,這裏是用上已經去殼的巨型蝦球,多肉之餘仲非常彈牙,鹹蛋黃和麥皮包住每一粒蝦球,鹹香之餘仲好惹味▪️菠蘿炒飯這裏的菠蘿炒飯材料特別,有泰國香米、菠蘿

▪️紅磚豆腐

▪️炭燒沙嗲(豬3串)

▪️摩登海鮮冬陰功

▪️金沙麥皮蝦

▪️菠蘿炒飯
這裏的菠蘿炒飯材料特別,有泰國香米、菠蘿、蝦仁、魷魚、菜梗、潤腸、腰果、豬肉鬆、提子乾,再灑上椰絲,炒飯炒得乾身,而且多重配料好有口感,菠蘿和潤腸味道非常突出,好有創意嘅配搭,喜歡這個口味

▪️芒果糯米飯
與別不同的芒果糯米飯,芒果用上切粒的方法,換上軟熟的糯米飯、芒果雪糕、香脆嘅麥片,淋上用黑糖椰奶嘅醬汁,味道額外多了一份黑糖的焦甜香,而且口感好豐富

▪️芒果椰子沙冰 Mango Coconut $ 68
用新鮮芒果和椰子打成,口感像奶昔一樣香滑,就是充滿兩款水果的天然味道,推薦

▪️Red Bean Ice Fleecy $ 78
雪糕紅豆珍多冰,材料超豐富,用上自家製椰漿,紅豆,珍多,新鮮椰子肉,椰子雪糕,整杯飲品唔太甜,就是椰子的鮮香

• 紅磚豆腐
  • 炭燒沙嗲豬肉
2024-06-27 5413 views
餐廳裝修優雅又有格調,環境寬敞且有空間感✨ 室內及戶外位置都擺滿植物擺設,充滿悠閒氛圍🥰 以中式烹調手法融合泰國料理,別具特色☺️❀ 紅磚豆腐 🥢橙紅色炸皮加入紅菜頭汁製成,炸得外脆內嫩,表面灑上炸蒜,香辣惹味☺️❀ 炭燒沙嗲串 (豬) 🐷豬肉串燒外層帶點焦香,肉質嫩滑彈牙又帶油脂香😍 蘸上沙嗲醬食更香濃入味❀ 摩登海鮮冬陰功 🥘冬陰功以蝦及蕃茄湯熬煮製成,酸甜既蕃茄可以微微中和辣味,酸辣又開胃✨ 湯頭入面有蝦、青口及魷魚等海鮮,新鮮又足料😚❀ 金沙麥皮蝦 🍤蝦肉新鮮爽彈,啖啖肉好正😍 表面沾滿以鹹蛋黃炒香既麥片碎,食落鹹香滋味,口感一流👍🏻❀ 菠蘿炒飯 🍍份量十足!炒飯炒至粒粒分明,加入海鮮、菠蘿、潤腸、腰果及肉鬆等配料,又香又多料😝❀ 芒果糯米飯 🥭食泰菜當然唔少得叫埋芒果糯米飯啦~糯米飯拌上椰漿香甜可口,配埋芒果、雪糕及粟米片,層次感好豐富🥰❀ Songkran 🍹Mocktail以荔枝、熱情果、薄荷葉及梳打調製,酸酸甜甜好清爽❀ Red Bean Ice Fleecy 🍹依杯係雪糕紅豆珍多冰✨ 配搭新鮮椰子肉及椰子雪糕,入口充滿椰香好正

❀ 紅磚豆腐 🥢

❀ Songkran 🍹

❀ Red Bean Ice Fleecy 🍹
1K
2024-06-27 5445 views
平日的飯聚,約了友人到尖沙咀食飯,友人揀了一間極具特色的中泰餐廳,揉合中式及泰式飲食文化的fusion 菜,好奇一試,Thanks 友人book位。位於美麗華商場,位置方便就腳,餐廳面積頗大,空間感十足,內堂以象牙白色為主調,暖色的白感覺柔和舒適,再配合綠色植物的襯托,營造大自然之感,花藝佈置感覺優雅,亦有數間貴賓房,大夥兒聚會一流。設有戶外酒吧(Mue Bar),感覺寫意。即睇餐牌,破格泰菜,揀左幾款人氣之選,一試究竟。雜莓沙冰,$58,淡淡的雜莓味。芒果椰子沙冰,$58,友人的。紅磚豆腐,$98。有4件,其賣相靈感取自於曼谷JJ Market的紅磚屋,以紅菜頭入饡調製紅磚色彩,甚有心思,豆腐入口外脆內軟滑,酥香可口,配合避風塘炸蒜的鹹香,味道不俗。摩登海鮮冬陰功(半例),$168。海鮮有蝦、青口、魷魚及沙白等,份量十足,蝦已經剝左殼果下好窩心,食得方便有儀態,青口肥美,冬陰功湯,味道略有蕃茄的酸味,較為清新,酸酸辣辣幾醒胃。金沙麥皮蝦,$268。大約有6件,鮮蝦好大隻,蝦肉彈牙,面層佈滿鹹蛋黃及麥皮,每啖都有滿滿的鹹香味,十分豐富。炭燒沙嗲(3串),$108。可選豬、牛或雞,要了雞

設有戶外酒吧(Mue Bar),感覺寫意。

即睇餐牌,破格泰菜,揀左幾款人氣之選,一試究竟。

雜莓沙冰
雜莓沙冰,$58,淡淡的雜莓味。

芒果椰子沙冰

芒果椰子沙冰,$58,友人的。
紅磚豆腐

紅磚豆腐,$98。

摩登海鮮冬陰功(半例)

摩登海鮮冬陰功(半例),$168。

金沙麥皮蝦

金沙麥皮蝦,$268。

炭燒沙嗲(3串)
炭燒沙嗲(3串),$108。

可選豬、牛或雞,要了雞,雞肉嫩滑多汁又香口,配上香濃的沙嗲醬更惹味。
菠蘿炒飯

菠蘿炒飯,$248,材料豐富,有菠蘿粒、腰果、提子乾及菜粒等,最大特色係加入了膶腸,黃金色的炒飯,粒粒分明,因膶腸之增添了油香,既有菠蘿的清香味同時質感上又似臘味糯米飯,幾特別。
芒果糯米飯

芒果糯米飯,$98,芒果雪糕內有芒果粒,味道清甜,糯米飯香甜,口感有點偏實,大量脆片增強口感。
有創意的新派菜式,食物味道有水準,環境坐得舒適,仲要好多打卡位,服務態度有禮,下次有機來飲返杯呢。
金沙麥皮蝦
炭燒沙嗲(3串)
4 day(s) ago 0 views
從玻璃窗望入去,已經見到掛在牆上的毛絨絨裝置銅鏡,覺得幾有格調,都吸引咗我嘅眼光~ 👀✨除此之外,餐廳最引人注目嘅係位於餐廳中心嘅大型白色花瓣藝術裝置 🌸,一張舒服的拱形梳化 🛋️,配上四個咕𠱸,再加三張灰色布質座椅 🪑,咁就構成七人座位,啱晒同朋友聚會 🎉。枱面上一啲玻璃花瓶同埋花 🌺,仲有燈光昏暗嘅小燈,感覺浪漫得來又很chic 🕯️!所以亦適合情侶坐,可以Double dating囉 💑。六人座位吧枱都好吸睛 🔥而且餐廳不時播着唔同嘅泰文歌同埋一啲輕音樂 🎵,hip得來又chill~ 輕鬆的氛圍令人身心愉快 😌。食物方面,前菜我哋要咗鹹蛋黃沙律 🥗,初頭以為係鹹蛋黃醬,點知原來係一啲烚熟咗嘅鹹蛋碎,同我想像中唔同,都幾有新鮮感,味道中規中矩,冇伏 😋。之後我哋叫了炭燒雞肉串串,有三串嘅~配上沙嗲花生醬,有點辣,要小心嗆 🌶️🍢~跟住我哋仲叫咗個摩登海鮮冬陰功湯 🍲,入邊有大大隻大頭蝦 🦐,同埋一啲其他海鮮,包括:青口,蜆,車厘茄,草菇,泰式香葉 🍄🍅🌿。顏色相當鮮艷,也是令人胃口大開。草菇非常新鮮爽口,車厘茄亦增添適當的酸味~再來係菠蘿炒飯 🍍🍚,半個菠蘿裝住炒飯~炒飯入邊都好足料㗎!

六人座位吧枱都好吸睛 🔥

再來係菠蘿炒飯 🍍🍚,半個菠蘿裝住炒飯~炒飯入邊都好足料㗎!有提子乾、腰果、蝦粒、菜心粒、肉鬆、菠蘿肉等等。味道都係非常美味嘅 😋。

以為個菠蘿炒飯已經好正,點知好戲在後頭 😍。我哋仲有個我最期待嘅咖喱原隻虎蝦球 🍛🦐,蝦肉真係非常彈牙,仲要大大粒,視覺上都已經好滿足!男朋友都話呢個最讚!佢嘅配料有辣椒、紫洋蔥、蔥、同埋啲蒜片。咖喱醬好溫和,一啲都唔辣,仲好似加咗啲忌廉醬汁,我都覺得回味無窮無 🤤。

埋尾叫咗個芒果糯米飯 🥭🍚糯米飯正常軟糯,個芒果乳酪雪糕就冇得頂,加埋啲粟米脆片好吸睛!建議將啲乳酪雪糕撈埋啲飯食會比較腍啲香甜啲~^-^

最後,見今日食泰國菜~所以叫咗杯Red Bean Ice Fleecy(椰子雪糕紅豆冰),襯返個mood 🍧!

男朋友杯Lychee Rose(荔枝梳打)打卡係好靚嘅好啱少女!味道就不過不失啦!
5 day(s) ago
Dining Offer
Tasting Event
  • 摩登海鮮冬陰功
  • 金沙麥皮蝦
  • 炭燒沙嗲雞串
5 day(s) ago 0 views
試過兩次食晏食物同服務都唔錯,今次包房晚飯經驗完全不一樣。我哋一行九位叫咗八人餐另加返一位錢,除咗生蝦加返數目之外,其他所有都冇加到比例嘅份量🥲冬陰功湯得八隻蝦,拼盤小食亦係每款八件,甜品有四個雪糕球,我諗佢係諗住每位半個即係第九位加咗錢亦冇加到份量有兩三個男士應都係好不情願提供服務同埋態度有啲炆憎食物味道大不如前,非常失望
試過兩次食晏食物同服務都唔錯,今次包房晚飯經驗完全不一樣。

有兩三個男士應都係好不情願提供服務同埋態度有啲炆憎

食物味道大不如前,非常失望
2024-11-14 0 views
Mue Mue 係一間中高尚路線嘅泰國菜,位於尖沙咀地段美麗華入面,去之前大概已經知道質素有保證。今次一試果然冇令我失望,直情試過翻尋味!首先環境非常闊落,而且枱凳地下好乾淨,唔似一般嘅泰國菜會好多油煙或者地下油淋淋咁。喺裝修咁金碧輝煌嘅環境用餐都零舍好味。先嚟一客紅磚豆腐,外皮用紅菜頭炸漿炸得通紅香脆,同入面有白又滑嘅豆腐形成強烈對比多重口感享受,係一道相當開胃嘅頭盤。接下來嘅海鮮冬陰功湯非常入味,而且有多款海鮮有蜆有蝦又新鮮大大隻,湯底非常入味辣辣地又有海鮮嘅鮮甜,海鮮亦都吸收咗冬陰功湯嘅精華,配合得天衣無縫😋豬串燒都值得一試,火候恰到好處,內裏鎖住肉汁,外脆內嫩肉質仍然又滑又juicy~菠蘿炒飯都非常地道,表面平平無奇嘅炒飯其實內裏金雕玉砌,飯粒好有咬口,配合肉鬆腰果等非常配襯,可以話係毫無破綻~整體而言,餐廳嘅食物都非常高質,甜品都整得好有心機,飲品mocktail 點左西瓜特飲等都好高水準,推介大家下次想食高檔泰國嘢不妨試吓!Mue Mue 📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖

Mue Mue
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖

2024-11-14 0 views
紅磚豆腐此餐我的最愛 !外皮酥脆而且帶有微辣, 內裏豆腐嫩滑。海鮮冬陰功店員介紹是配搭出中式蕃茄湯的中泰混合 ,味道濃郁開胃 ,微微辣吊出你的胃口 海。鮮配料非常多 !牛肉串燒彈牙而不柴, 肉厚大串 ,配搭有小花生粒的沙嗲汁,隨自己喜好添加, 有別於家常泰式串燒。黃金蝦被咸蛋黃及炸香的脆麥皮覆蓋 ,蝦身大隻 ,外脆內彈牙, 再配上咸蛋香味, 令人食指大動!菠蘿炒飯上菜時店員親切地介紹此炒飯,混合了少許中式元素, 加了臘肉,有別一般菠蘿炒飯 。炒至粒粒均勻 配上肉鬆腰果菠蘿粒提子乾, 非常有層次!甜品 芒果糯米飯非常驚喜! 有別於傳統芒果糯米飯, 加咗穀物脆片增加口感及芒果雪糕 。糯米飯上加了啡色醬汁, 吃前以為係泰色奶茶醬汁, 吃後原來不是, 帶有微甜, 查問後原來是黑糖!
紅磚豆腐
此餐我的最愛 !外皮酥脆而且帶有微辣, 內裏豆腐嫩滑。
海鮮冬陰功
牛肉串燒
黃金蝦
菠蘿炒飯
甜品 芒果糯米飯
2024-11-13 0 views
今日老公嚟到尖沙咀食夜晚,去咗美麗華食泰國菜!呢間泰國菜裝修好靚,影相都唔錯㗎😍我哋嗌咗一個青瓜沙律係配蛋黃,少少咸但又配上爽口青木瓜咁食好得意!跟住就上咗半份冬陰功!佢入面有好多隻蝦,亦都有啲海鮮,飲落去酸酸辣辣非常開胃!對我嚟講係辣咗少少😆😆另外我哋仲叫咗菠蘿炒飯,非常之大份,兩個人食唔晒!入面好多料,有提子乾、蝦、腰果等等。我哋嗌咗個咖喱蝦球配飯食,咖喱蝦球就咁食都好惹味,而且入面隻蝦好新鮮好彈牙!個咖喱配菠蘿炒飯撈埋食真係食咗幾碗。另外仲叫咗雞肉串燒,個沙嗲醬不得了,甜甜地好惹味!唔少得要食呢度嘅芒果糯米飯!佢係同出面好唔一樣,上面有啲粟米片,而且個芒果雪糕又唔會好甜,加埋暖暖哋嘅妹女飯食好快就食晒啦😀飲品佢都有好多,我哋叫咗個好特別嘅雪糕紅豆冰😘個椰子雪糕入面有粒粒口感非常之好,另一杯就嗌berries smoothies 😀酸酸甜甜咁,幾refresh💪🏻💪🏻#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies

跟住就上咗半份冬陰功!

個咖喱配菠蘿炒飯撈埋食真係食咗幾碗。
另外仲叫咗雞肉串燒,個沙嗲醬不得了,甜甜地好惹味!
唔少得要食呢度嘅芒果糯米飯!

飲品佢都有好多,我哋叫咗個好特別嘅雪糕紅豆冰😘
#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西
2024-11-11 0 views
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。MUE MUE.精緻的泰國盛宴。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤最近我去咗尖沙咀嘅 MUE MUE,位於美麗華廣場1期3樓,真係一間好有特色嘅餐廳環境設計得很有情調,燈光柔和室內與戶外都別有溫柔的感覺,座位非常舒服好有少女feel  飲品首先試咗佢哋嘅「Lychee Rose」,呢杯飲品色澤粉嫩,聞落去有陣淡淡嘅荔枝香味,飲落去清新又不膩,果香味十足好有少女風格,很是適合我的朋友另一杯「Songkran」就係一杯泰式風味嘅飲品,帶有檸檬同薄荷,口感酸酸甜甜,顏色豔麗,帶有熱帶風情,深藏一種野性之美好睇又好飲「碳燒沙嗲牛肉串」串燒嘅牛肉外焦內嫩,醬汁味道濃郁,搭配上甜甜的泰式沙嗲醬,令人一口接一口,完全停唔落嚟 食品前菜;「鹹蛋黃沙律」呢道沙律唔止係普通嘅沙律,鹹蛋嘅味道配上新鮮嘅木瓜絲等蔬菜口感層次分明,鹹香味十足,真係一個好開胃嘅前菜 湯:「海鮮冬陰功」呢個湯真係令我驚喜。湯底濃郁,酸辣適中海鮮新鮮,蝦、魷魚都好鮮甜,口感保

雜感女生   好味日記

˚*。MUE MUE.精緻的泰國盛宴。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

最近我去咗尖沙咀嘅 MUE MUE,

位於美麗華廣場1期3樓,真係一間好有特色嘅餐廳

環境設計得很有情調,燈光柔和

室內與戶外都別有溫柔的感覺,座位非常舒服

好有少女feel

飲品

首先試咗佢哋嘅「Lychee Rose」,

呢杯飲品色澤粉嫩,聞落去有陣淡淡嘅荔枝香味,

飲落去清新又不膩,果香味十足

好有少女風格,很是適合我的朋友
另一杯「Songkran」就係一杯泰式風味嘅飲品,

帶有檸檬同薄荷,口感酸酸甜甜,

顏色豔麗,帶有熱帶風情,深藏一種野性之美

好睇又好飲
「碳燒沙嗲牛肉串」

串燒嘅牛肉外焦內嫩,醬汁味道濃郁,

搭配上甜甜的泰式沙嗲醬,令人一口接一口,完全停唔落嚟

食品

前菜;「鹹蛋黃沙律」

呢道沙律唔止係普通嘅沙律,鹹蛋嘅味道配上新鮮嘅木瓜絲等蔬菜

口感層次分明,鹹香味十足,真係一個好開胃嘅前菜

湯:「海鮮冬陰功」

呢個湯真係令我驚喜。湯底濃郁,酸辣適中

海鮮新鮮,蝦、魷魚都好鮮甜,

口感保持到鮮嫩彈牙

湯底入面嘅香茅同檸檬葉,帶出咗一種獨特嘅風味

食完之後令人胃口大開,心情愉快

「咖哩原隻虎蝦球」

道菜就係用咗新鮮嘅虎蝦,配上濃郁嘅咖哩醬

蝦球炸得金黃酥脆,裡面嘅蝦肉鮮嫩多汁

咖哩醬嘅香氣同蝦肉完美結合,

香脆與香濃在彈牙的肉質上游走

口感很讚

「原個菠蘿炒飯」

飯粒粒分明,菠蘿嘅甜味同肉鬆、提子乾、海鮮結合

口感豐富,好好食

炒飯很香夠滋味,融合幾款香氣,真係好好味

最特別嘅係,佢哋用咗整個菠蘿作碗

視覺效果一流,食落去又有菠蘿嘅清甜

真係一個好完美嘅主菜

甜品

「芒果糯米飯」

呢道甜品一上枱就吸引咗我嘅注意

香甜嘅芒果配上軟糯嘅糯米,仲有玉米脆片

味道多層次,令人滿足

小評:

抵食:★★★★☆

餐廳:MUE MUE

地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓
2024-11-02 388 views
平時日式放題就食得多,泰式放題又有無試過?呢間mue mue就有!環境勁靚,完完全全係for打卡咁款,絕對可以過黎一齊影下相po ig!午市除左有一般既套餐之外,如果有時間又想同朋友一齊慢慢吹下水,呢個brunch set就岩晒!今日就揀左呢個brunch set同女朋友一齊enjoy頭盤爽辣魚皮好特別,開頭食落幾爽口,但估唔到啲辣勁後尾先出,開頭仲食左好多,辣得勁過癮!摩登海鮮冬蔭功同樣出色,好足料而家唔得淨係得個酸字,可以品嚐得出入面加左好多香料,味道好多層次難以用文字形容,只能話好好飲!雖然bruch set都有主食,但我覺得小食放題自係主角!唔好以為小食真係得一粒兩粒細細份,其實每一碟都精心製作過,例如馬拉盞炒椰菜同泰式生蝦,比著你係出面餐廳食呢啲根本係一碟餸,反而呢到係任食放題,而家諗返起都興奮!主食叫左馬沙文咖哩脆魚柳,色水好靚,味道亦無令人失望,咬落勁香脆有聲,咖哩唔辣偏甜到最後仲有甜品,泰國signature芒果糯米飯,一上枱就知出晒事,同碟頭飯一樣咁大份,開頭仲食左勁多小食放題!芒果新鮮香甜,糯米飯軟身配上椰奶無得輸,加上玉米脆片口感更上一層樓,隔離仲有芒果雪糕添!真

今日就揀左呢個brunch set同女朋友一齊enjoy

到最後仲有甜品,泰國signature芒果糯米飯,一上枱就知出晒事,同碟頭飯一樣咁大份,開頭仲食左勁多小食放題!芒果新鮮香甜,糯米飯軟身配上椰奶無得輸,加上玉米脆片口感更上一層樓,隔離仲有芒果雪糕添!真係食到抱住個肚走!

2024-10-31 349 views
今日我同朋友去咗尖沙咀美麗華商場一間泰國餐廳,之前已經早早預約好,店員安排我哋坐喺梳化位,環境真係好舒服,感覺好似置身喺泰國森林餐廳入面,真係好有氣氛!今日係星期六,我哋叫咗佢個 “THAI夏狂歡週末早午餐”。呢個套餐包括指定前菜、二選一嘅湯、小食放題、四選一嘅主菜,仲有二選一嘅甜品,聽起來就好吸引!前菜方面,我哋選咗爽脆酸辣魚皮,味道真係超正,魚皮炸到香脆,配合酸辣醬汁,咬落去既脆又有味,令人食完一口想再食第二口。而我叫咗厚登海鮮冬陰功,湯頭濃郁,海鮮新鮮,酸酸辣辣嘅味道正好開胃,真係好適合夏天飲! 小食放題方面,真係一個驚喜!我哋試咗泰式青醬生蝦,即烤沙嗲雞肉、豬肉串同香茅雞翼,全部都係我至愛!泰式青醬生蝦新鮮,味道清甜,沙嗲雞肉香味十足,豬肉串就嫩滑,香茅雞翼嗰個香味更係無法抵擋,我再返叫咗2次,根本停唔落手!主菜方面,我哋選咗金沙原隻蝦球,蝦球炸得金黃香脆,裡面蝦肉鮮甜,每一口都有濃濃嘅蝦味,搭配金沙醬更加提升咗整道菜嘅層次,真係非常好味!最後,甜品方面,我叫咗黑糖椰子雪糕,雪糕口感滑順,黑糖味道香濃,椰子味又唔會過甜,食完之後感覺好清新,真係一個完美嘅結尾。飲品方面,我叫咗一

飲品方面,我叫咗一個原個椰青,椰青新鮮得嚇人,飲落去甜甜嘅,真係好解暑,配合泰國菜更加合襯。

整體來講,今日喺尖沙咀呢間泰國餐廳嘅用餐體驗非常愉快。食物質量高,味道出色,環境舒適又有氛圍,服務態度亦都好好,真係一個適合朋友聚餐或者慶祝嘅好地方。如果你想試下正宗嘅泰國菜,呢間餐廳一定值得一試!我肯定會再返嚟,繼續享受更多美味!
2024-10-28 371 views
✨Mue Mue✨新推出泰式早午餐放題😍走高級路線的新式泰國菜Mue Mue 最近推出超抵食的早午餐放題 $328/ 位 享用無限量高質泰菜放題😍🥢APPETIZER 前菜 (每位一客 共三款) 爽脆酸辣魚皮 - 酸辣爽口魚子醬紅磚豆腐 - 外脆內軟泰式青醬鮑魚 - 新鮮彈牙🥢SOUP 湯 (每位選一款)摩登海鮮冬陰功 - 酸辣開胃蟹肉海鮮羹 - 鮮甜🥢UNLIMITED THAI SNACKS 小食放題🦐泰式青醬生蝦👍🏻 並不是平日細細隻的虎蝦 重本運用新鮮赤蝦刺身😍非常鮮甜彈牙🐷炭燒豬頸肉沙律香口彈牙 燒得剛剛好完全不會乾🍢即烤沙嗲串(豬/雞)👍🏻推薦串燒 燒完後肉質Juicy 特別推薦豬🐟盔甲脆魚皇炸至脆卜卜 連少少魚肉 非常好吃🐥香茅雞翼👍🏻雖然香茅味不重 但勝在夠脆 而且肉質嫩滑🥬馬拉盞炒椰菜👍🏻以為放題不會叫菜 這個炒菜一吃停不下來 炒得超有鑊氣🦑脆炸魷魚鬚好特別用上紅色炸粉 酥脆香口🥢MAIN 主菜 (每位選一款)✨金沙原隻蝦球推薦必試金沙蝦球 蝦球肉質超彈牙 而且好大隻 用蛋黃同麥片炒至脆卜卜✨香茅剁椒烤魚✨咖喱金菇粉絲和牛咖喱調味不錯 和牛軟腍腍✨馬沙文咖喱脆魚柳🥢D
✨Mue Mue✨
新推出泰式早午餐放題😍

🥢APPETIZER 前菜 (每位一客 共三款)
爽脆酸辣魚皮 - 酸辣爽口
魚子醬紅磚豆腐 - 外脆內軟
泰式青醬鮑魚 - 新鮮彈牙

🥢SOUP 湯 (每位選一款)
摩登海鮮冬陰功 - 酸辣開胃

🥬馬拉盞炒椰菜👍🏻
以為放題不會叫菜 這個炒菜一吃停不下來 炒得超有鑊氣

🦑脆炸魷魚鬚
好特別用上紅色炸粉 酥脆香口

🥢MAIN 主菜 (每位選一款)
✨金沙原隻蝦球

✨香茅剁椒烤魚

✨咖喱金菇粉絲和牛
咖喱調味不錯 和牛軟腍腍

✨馬沙文咖喱脆魚柳

🥢DESSERT 甜品 (每位選一款)
🍨黑糖椰子雪糕
不單是普通黑糖椰子雪糕 而且配上椰子絲 底層還有蒟蒻和桃膠

🍧雪糕芒果糯米飯 (+$48)
泰國菜必食甜品 香軟的糯米飯 配上香甜芒果及雪糕👍🏻
  • 炭燒沙嗲雞串
2024-10-26 345 views
今日我同朋友去咗尖沙咀商場一間泰國餐廳慶祝升職!一坐低,店員就熱情咁介紹咗佢哋嘅brunch set,內容包括指定前菜、二選一嘅湯、小食放題、四選一嘅主菜,仲有二選一嘅甜品,聽起來真係好豐富,於是我哋就決定試呢個set!前菜方面,有爽脆酸辣魚皮、魚子醬紅磚豆腐同埋泰式青醬鮑魚。魚皮爽脆,搭配酸辣醬食慾大開。魚子醬紅磚豆腐就滑滑的,醬汁濃郁,搭配豆腐嘅清香,真係好味!泰式青醬鮑魚就更加驚喜,鮑魚鮮嫩,青醬嘅香味令整道菜更加升華,真係好豪華!湯方面我哋選咗蟹肉海鮮羹,湯頭濃郁,蟹肉鮮甜,飲落去非常開胃,正好中和返前菜嘅味道。小食方面,選擇真係多到眼花撩亂!我哋試咗泰式青醬生蝦、即烤沙嗲雞肉、豬肉串、炭燒豬頸肉沙律、香茅雞翼、馬拉盞炒椰菜、脆炸魷魚鬚等等,以上所有小食都可以任叫,職員會將所有小食先上一次。每一樣都好正,特別係泰式青醬生蝦,鮮甜之餘仲帶有青醬嘅香味,咬落去好過癮!即烤沙嗲雞肉肉質嫩滑,搭配沙嗲醬更係無法抵擋!而香茅雞翼就香氣四溢,咬下去肉質鮮嫩,真係食到停唔落手。我哋試完所有小食,已經飽到八成,根本唔需要再食主菜,但既然嚟到,就要試下主菜。我叫咗金馬沙文咖喱脆魚柳,魚柳炸得金黃

我哋試完所有小食,已經飽到八成,根本唔需要再食主菜,但既然嚟到,就要試下主菜。我叫咗金馬沙文咖喱脆魚柳,魚柳炸得金黃香脆,配上濃郁嘅咖喱汁,味道真係好正,咖喱嘅香氣同魚柳嘅脆感搭配得剛好,真係一個好選擇!而且仲配咗一片彼得包,吸收多啲咖喱汁,完全冇得輸。

最後,甜品方面,我哋選咗雪糕芒果糯米飯,呢個甜品口感滑順,糯米飯嘅香甜配上芒果嘅清香,真係好味又清新!

飲品方面,我叫咗一個椰子雪糕配紅豆珍多冰,椰子雪糕超滑,紅豆珍多冰仲有一啲嚼勁,令人心情愉快。