想坐得舒舒服服咁享受高質嘅泰國菜🇹🇭,咁就一定試下位於尖沙咀美麗華嘅Mue Mue 。到達餐廳時間係12:15,估唔到已經坐滿咗一半🫢,最後未夠1點已經無位。Thai夏狂歡週末早午餐 $328頭盤✨️龍蝦芒果沙律 +$38龍蝦🦞鮮甜彈牙,芒果粒🥭香甜,再配搭柚子🍊、青木瓜沙律及沙律醬,味道清新香甜又醒胃😋。前菜✨️爽脆酸辣魚皮 魚皮爽滑,混入泰式酸辣汁,酸辣惹味😍。✨️魚子醬紅磚豆腐 紅色嘅外層已經好吸睛,味道鹹香,酥脆香口,內層豆腐十分嫩滑,好驚喜🥰!✨️泰式青醬鮑魚有微微的茴香和甘草香味的泰式青醬,與鮮甜嘅鮑魚片非常搭,清新又可口😋。餐湯✨️摩登海鮮冬陰功湯底味道香濃,酸辣甜度剛好😋,湯料豐富,有鮮蝦、蜆、蘑菇及車厘茄等🥰。✨️蟹肉海鮮羹海鮮除咗蟹肉🦀,仲有蝦肉🦐及八爪魚片,味道十分鮮甜😋。小食放題✨️泰式青醬生蝦生蝦🦐大隻又新鮮,肉質爽滑緊緻,配上青醬,味道清新鮮味,醒胃又美味。✨️炭燒豬頸肉沙律豬頸肉🐖肉質爽彈,帶微微油香,配搭柚子木瓜沙律,既解膩又醒胃😋。✨️即烤沙嗲串(豬/雞)雞肉🐓爽滑,豬肉味濃帶油脂香,烤得香口,點埋秘製沙嗲醬,零舍惹味。✨️盔甲脆魚皇脆魚炸得十分香脆,魚味香濃。✨️香茅雞

Thai夏狂歡週末早午餐 $328

頭盤
✨️龍蝦芒果沙律 +$38

前菜
✨️爽脆酸辣魚皮
魚皮爽滑,混入泰式酸辣汁,酸辣惹味😍。
✨️魚子醬紅磚豆腐
✨️泰式青醬鮑魚

餐湯
✨️摩登海鮮冬陰功
✨️蟹肉海鮮羹
海鮮除咗蟹肉🦀,仲有蝦肉🦐及八爪魚片,味道十分鮮甜😋。

小食放題
✨️泰式青醬生蝦
✨️炭燒豬頸肉沙律
✨️即烤沙嗲串(豬/雞)
✨️盔甲脆魚皇
脆魚炸得十分香脆,魚味香濃。
✨️香茅雞翼
雞翼即叫即炸熱辣辣,外層鬆脆,肉質嫩滑多汁😋。
✨️馬拉盞炒椰菜
椰菜清甜爽脆,加入馬拉盞及櫻花蝦,更加香口惹味😍。
✨️脆炸魷魚鬚
外層非常酥脆,魷魚鬚質感彈牙,口感一流🤤。

主食
✨️金沙原隻蝦球
蝦球🦐大隻,肉質爽滑彈牙,炸至表面香口酥脆,味道鹹香,帶陣陣蛋黃香味😋。

✨️咖哩金菇粉絲和牛
和牛🐂肉片質感軟滑,咖哩味道香濃,香茅味突出,泰式風味滿滿😍。金菇及粉絲吸收咗香濃嘅咖哩汁,非常滋味😋。

甜品
✨️黑糖椰子雪糕
雲呢拿雪糕加上香脆椰絲🥥,在配搭愛玉、桂圓、桃膠及黑糖,清熱解渴又好味😋。

Waterman and Great Delight $68
西瓜汁🍉加入提子汁及薄荷,味道香甜,清新解渴😋。

Cool Cucumber $78
青瓜汁🥒味道清新,帶微微薑味,味道微甜,解膩又解渴😋。

2024-08-25
2024-09-06 5216 views
位於美麗華商場入面一間泰國菜,餐廳裝潢設計風格華麗,有別於一般泰國餐廳,環境舒適好岩慶祝生日,而且我地去嗰陣都滿座,想食既朋友記得Book 位!紅磚豆腐感覺上好有喜慶既一道菜,係由紅菜頭汁製作成炸漿皮,紅菜頭味道唔突出,反而香辣惹味既感覺更突出,所以對於好似我咁本身唔食紅菜頭的人嚟講🤣尼個菜式我都可以!炭燒雞肉串🐥炭燒雞肉串外層焦香美味,內嫩多汁口感好食🤤配搭埋有花生粒既沙嗲醬 一流🤪海鮮冬陰公湯海鮮份量好足料有鮮蝦、魷魚、蜆、青口等材料,當中魷魚🦑最為印象深刻 非彈牙好食而且超鮮甜😍湯底方面 整體酸辣適中幾開胃,不過我本身嗰食得太辣 愈飲愈辣🥵金沙麥皮蝦🦐一睇就知係偏向中式既菜式,由鹹蛋黃、牛油、麥皮和粟米片碎製作成,味道咸香十足好惹味,口感好豐富因為麥皮和粟米片痴哂鹹蛋黃既香氣,每一啖都好邪惡🤡泰式菠蘿炒飯🍍看似普通既炒飯但配料方面非常之多,有菠蘿、腰果、提子乾,魷魚,臘腸,蔬菜等令到炒飯不論味道還是外觀上都更出色芒果糯米飯🥭比起平時見到既芒果糯米飯更為特別,多左2球芒果雪糕同cereal作陪襯,糯米飯暖笠笠夾埋有芒果粒既雪糕同新鮮芒果食,真係好夾🤤Red Bean Ice Fle

炭燒雞肉串🐥

海鮮冬陰公湯

金沙麥皮蝦🦐

泰式菠蘿炒飯🍍

芒果糯米飯🥭

Red Bean Ice Fleecy
係我飲過最好飲既紅豆冰👅新鮮椰肉同椰子雪糕令同椰汁味香甜突出🤤紅豆🫘粒超多勁足料
2024-09-04
2024-09-03 4294 views
位於尖沙咀美麗華泰國菜 「Mue Mue 」 x 泰式雞尾酒酒吧「Mue Bar」開業短時間已經非常多好評,廚藝總監周師傅擁有逾25年入廚經驗,曾於多間知名中菜食府,將以中式精湛烹調手法重新演繹經典泰國菜,選用時令食材、多款中泰特色香料,令菜式耳目一新,「Mue Bar」供應多款特色雞尾酒和特飲品等,保證你視覺和味質都有驚喜👍▪️紅磚豆腐用上菜頭汁製作炸漿,香酥的外皮包裹著嫩滑豆 腐,伴上惹味炸蒜及辣椒絲,呈現多重口感之餘,賣相非常吸引▪️炭燒沙嗲(豬3串)超級驚喜之作,豬肉是切方塊,炭燒外層焦香,肉質更加不得了,爽口彈牙之餘仲好多肉汁,是我食過豬肉當中串燒最好的 ,伴上靈魂醬汁充滿花生香的沙嗲醬,真係超級好食▪️摩登海鮮冬陰功泰國傳統湯品,湯頭採用南薑、香茅、檸檬葉、魚露、檸檬汁 及辣椒膏等十多種香料及調味料製 作,清酸辛辣,除了常 見的大蝦,亦加入其他海鮮如原隻 魷魚、青口等,令湯頭更豐盛鮮味▪️金沙麥皮蝦金沙就是鹹蛋黃,麥皮蝦之前食過多數是帶殼,這裏是用上已經去殼的巨型蝦球,多肉之餘仲非常彈牙,鹹蛋黃和麥皮包住每一粒蝦球,鹹香之餘仲好惹味▪️菠蘿炒飯這裏的菠蘿炒飯材料特別,有泰國香米、菠蘿

▪️紅磚豆腐

▪️炭燒沙嗲(豬3串)

▪️摩登海鮮冬陰功

▪️金沙麥皮蝦

▪️菠蘿炒飯
這裏的菠蘿炒飯材料特別,有泰國香米、菠蘿、蝦仁、魷魚、菜梗、潤腸、腰果、豬肉鬆、提子乾,再灑上椰絲,炒飯炒得乾身,而且多重配料好有口感,菠蘿和潤腸味道非常突出,好有創意嘅配搭,喜歡這個口味

▪️芒果糯米飯
與別不同的芒果糯米飯,芒果用上切粒的方法,換上軟熟的糯米飯、芒果雪糕、香脆嘅麥片,淋上用黑糖椰奶嘅醬汁,味道額外多了一份黑糖的焦甜香,而且口感好豐富

▪️芒果椰子沙冰 Mango Coconut $ 68
用新鮮芒果和椰子打成,口感像奶昔一樣香滑,就是充滿兩款水果的天然味道,推薦

▪️Red Bean Ice Fleecy $ 78
雪糕紅豆珍多冰,材料超豐富,用上自家製椰漿,紅豆,珍多,新鮮椰子肉,椰子雪糕,整杯飲品唔太甜,就是椰子的鮮香

• 紅磚豆腐
  • 炭燒沙嗲豬肉
  • 芒果糯米飯
2024-06-27 6225 views
餐廳裝修優雅又有格調,環境寬敞且有空間感✨ 室內及戶外位置都擺滿植物擺設,充滿悠閒氛圍🥰 以中式烹調手法融合泰國料理,別具特色☺️❀ 紅磚豆腐 🥢橙紅色炸皮加入紅菜頭汁製成,炸得外脆內嫩,表面灑上炸蒜,香辣惹味☺️❀ 炭燒沙嗲串 (豬) 🐷豬肉串燒外層帶點焦香,肉質嫩滑彈牙又帶油脂香😍 蘸上沙嗲醬食更香濃入味❀ 摩登海鮮冬陰功 🥘冬陰功以蝦及蕃茄湯熬煮製成,酸甜既蕃茄可以微微中和辣味,酸辣又開胃✨ 湯頭入面有蝦、青口及魷魚等海鮮,新鮮又足料😚❀ 金沙麥皮蝦 🍤蝦肉新鮮爽彈,啖啖肉好正😍 表面沾滿以鹹蛋黃炒香既麥片碎,食落鹹香滋味,口感一流👍🏻❀ 菠蘿炒飯 🍍份量十足!炒飯炒至粒粒分明,加入海鮮、菠蘿、潤腸、腰果及肉鬆等配料,又香又多料😝❀ 芒果糯米飯 🥭食泰菜當然唔少得叫埋芒果糯米飯啦~糯米飯拌上椰漿香甜可口,配埋芒果、雪糕及粟米片,層次感好豐富🥰❀ Songkran 🍹Mocktail以荔枝、熱情果、薄荷葉及梳打調製,酸酸甜甜好清爽❀ Red Bean Ice Fleecy 🍹依杯係雪糕紅豆珍多冰✨ 配搭新鮮椰子肉及椰子雪糕,入口充滿椰香好正

❀ 紅磚豆腐 🥢

❀ Songkran 🍹

❀ Red Bean Ice Fleecy 🍹
1K
2024-06-27 6299 views
平日的飯聚,約了友人到尖沙咀食飯,友人揀了一間極具特色的中泰餐廳,揉合中式及泰式飲食文化的fusion 菜,好奇一試,Thanks 友人book位。位於美麗華商場,位置方便就腳,餐廳面積頗大,空間感十足,內堂以象牙白色為主調,暖色的白感覺柔和舒適,再配合綠色植物的襯托,營造大自然之感,花藝佈置感覺優雅,亦有數間貴賓房,大夥兒聚會一流。設有戶外酒吧(Mue Bar),感覺寫意。即睇餐牌,破格泰菜,揀左幾款人氣之選,一試究竟。雜莓沙冰,$58,淡淡的雜莓味。芒果椰子沙冰,$58,友人的。紅磚豆腐,$98。有4件,其賣相靈感取自於曼谷JJ Market的紅磚屋,以紅菜頭入饡調製紅磚色彩,甚有心思,豆腐入口外脆內軟滑,酥香可口,配合避風塘炸蒜的鹹香,味道不俗。摩登海鮮冬陰功(半例),$168。海鮮有蝦、青口、魷魚及沙白等,份量十足,蝦已經剝左殼果下好窩心,食得方便有儀態,青口肥美,冬陰功湯,味道略有蕃茄的酸味,較為清新,酸酸辣辣幾醒胃。金沙麥皮蝦,$268。大約有6件,鮮蝦好大隻,蝦肉彈牙,面層佈滿鹹蛋黃及麥皮,每啖都有滿滿的鹹香味,十分豐富。炭燒沙嗲(3串),$108。可選豬、牛或雞,要了雞

設有戶外酒吧(Mue Bar),感覺寫意。

即睇餐牌,破格泰菜,揀左幾款人氣之選,一試究竟。

雜莓沙冰
雜莓沙冰,$58,淡淡的雜莓味。

芒果椰子沙冰

芒果椰子沙冰,$58,友人的。
紅磚豆腐

紅磚豆腐,$98。

摩登海鮮冬陰功(半例)

摩登海鮮冬陰功(半例),$168。

金沙麥皮蝦

金沙麥皮蝦,$268。

炭燒沙嗲(3串)
炭燒沙嗲(3串),$108。

可選豬、牛或雞,要了雞,雞肉嫩滑多汁又香口,配上香濃的沙嗲醬更惹味。
菠蘿炒飯

菠蘿炒飯,$248,材料豐富,有菠蘿粒、腰果、提子乾及菜粒等,最大特色係加入了膶腸,黃金色的炒飯,粒粒分明,因膶腸之增添了油香,既有菠蘿的清香味同時質感上又似臘味糯米飯,幾特別。
芒果糯米飯

芒果糯米飯,$98,芒果雪糕內有芒果粒,味道清甜,糯米飯香甜,口感有點偏實,大量脆片增強口感。
有創意的新派菜式,食物味道有水準,環境坐得舒適,仲要好多打卡位,服務態度有禮,下次有機來飲返杯呢。
金沙麥皮蝦
炭燒沙嗲(3串)
4 day(s) ago 0 views
今日喺尖沙咀行街,無意中發現美麗華商場3樓,有一間好靚嘅泰國菜餐廳 ,門口仲有好靚嘅聖誕樹裝飾,入去試吓。首先叫咗一份「鹹蛋黃沙律」,鹹鹹酸酸好開胃。接着,叫咗一份「炭燒沙嗲雞肉串」,雞肉非常嫩滑。仲有「摩登海鮮冬陰功」,冬陰功湯入面好多海鮮,非常足料,又唔會太辣。接着叫咗一味小菜「咖喱原隻虎蝦球」,蝦球已經去壳,唔使搣蝦殼,食得好方便,蝦肉非常爽口,再配合香濃嘅咖喱醬汁,仲有椰汁香味,非常可口。「原個菠蘿炒飯」,好大碟、好足料,兩個人食,飽到攬住個肚。最後唔少得甜品「芒果糯米飯」,佢唔同一般出面嘅芒果糯米飯,佢將糯米飯整成飯團咁樣,預先混入椰漿,甜甜地,細細粒,淨係個飯都已經好好味,再加上香甜嘅芒果,同埋芒果雪糕,真係好特別。食泰國嘢,通常都會飲沙,我哋揀咗「什莓沙冰」同埋「芒果椰汁沙冰」,冰凍而解渴,好好味。

「原個菠蘿炒飯」,好大碟、好足料,兩個人食,飽到攬住個肚。

6 day(s) ago 0 views
今日喺尖沙咀行街,無意中發現美麗華商場3樓,有一間好靚嘅餐廳,美麗華商場好特別,原來3樓中間隔住一個停車場,所以平時行街,我都唔發現呢間餐廳,餐廳裝修好華麗,主打泰國菜,門口仲有好靚嘅聖誕樹裝飾,入去試吓。首先叫咗一份「鹹蛋黃沙律」,入邊主要係蘿蔔絲配合鹹蛋黃,蘿蔔絲非常爽口,再加上泰式酸汁,鹹鹹酸酸好特別,好開胃。接着,叫咗一份「炭燒沙嗲雞肉串」,串燒即叫即製,新鮮熱辣,雞肉非常香滑,仲有淡淡嘅炭燒味道,配合泰式特製沙嗲醬,非常惹味。入到餐廳都要試吓地道泰菜,見到呢個名堂好特別,叫做「摩登海鮮冬陰功」,原來佢係一鍋冬陰功湯,入面有好多海鮮,例如大蝦、魷魚、蜆等等。冬陰功湯微辣,辣嘅我都食到,湯底好濃郁,好惹味,食完啲海鮮,最後連湯底都飲清光。「芒果椰汁沙冰」同埋「什莓沙冰」,果汁味非常新鮮,冰凍而解渴,好好味。

因為方便的緣故,就隨意在附近找了一間泰菜,環境舒適,但是食物令人失望!最期待嘅生蝦,就是雪藏那種幾十蚊的貨,醬汁也不好吃,一點也不辣,加了$78叫了一個芒果糯米飯,芒果少得可憐,沒有椰汁味,是我吃過最小份量的芒果和最難吃的芒果糯米飯🥭🍚其他還有一個海鮮金邊粉,沒有味道,很濕,但我看顏色已經不吸引,一點也不好吃!最好吃的是咖喱蟹肉配薄餅,蟹肉少了一點,但是味道很好👍🏻燒牛肉沙律還以為會有一份牛扒切片,配上一個沙律,原來混雜在一起🥩🥗最後就是那杯咖啡,加了$28 ,早知不加!
最好吃的是咖喱蟹肉配薄餅,蟹肉少了一點,但是味道很好👍🏻
最後就是那杯咖啡,加了$28 ,早知不加!
2024-12-16
2024-12-12 0 views
今天在一家裝修華麗, 擁有室外和室內座位選擇的高級泰式餐廳Mue Mue 晚膳. 品嚐了炭燒沙嗲雞,特製的沙嗲醬香氣撲鼻,雞肉外焦內嫩,十分美味。🍢🔥摩登海鮮冬陰功,足料十足,湯頭濃郁,充滿了海鮮的鮮美滋味。🌶🍤咖喱原隻虎蝦球,每隻蝦都非常大隻,肉質鮮甜,搭配濃郁的咖喱醬汁,味道絕佳。🦐🍛原個菠蘿炒飯以新鮮菠蘿製作,米飯吸收了菠蘿的甜香,配上鮮蝦, 青口, 魷魚, 腰果, 肉鬆等材料, 正。飲品配上了自家制的玫瑰味荔枝,梳打水, 口感清新。整體用餐體驗非常愉快,無論是食物的品質,環境的舒適度和服務員的態度,都讓我們感到非常滿意。

飲品配上了自家制的玫瑰味荔枝,梳打水, 口感清新。

2024-12-08
2024-12-12 0 views
位於尖沙咀美麗華的新派Mue Mue泰國菜餐廳裝潢華麗,室外空間更為寬敞,非常適合三五知己聚會。這裡的菜品不僅選用時令食材,更巧妙地融合了多款中泰特色香料,讓人耳目一新。先來開胃鹹蛋黃沙律,以壓碎了的鹹蛋配了洋蔥、青木瓜絲加上沙律醋汁,清新可口打開味蕾。摩登海鮮冬陰功,湯採用香茅、檸檬葉等等十多種香料及調味料製作,湯底帶有微酸辣,加入了大蝦、大蜆、蘑菇、魷魚和青口等海鮮,讓湯頭更加豐富鮮美。菠蘿炒飯,使用新鮮菠蘿、蝦仁、魷魚、菜梗、青口粒、腰果、豬肉鬆和提子乾,再灑上椰絲,炒飯炒得乾身粒粒分明,配料豐富,口感非常有層次。芒果糯米飯則與別不同,芒果切粒,加上軟熟的糯米飯、配芒果雪糕和脆麥片,淋上椰奶,口感豐富。芒果椰子沙冰,使用新鮮芒果和椰子製作,口感像奶昔一樣香滑,沙冰又透心涼,充滿濃郁的水果味道。這餐吃得很滿足,每一道菜都很美味,環境更讓人感到舒適。

這餐吃得很滿足,每一道菜都很美味,環境更讓人感到舒適。

2024-12-07 0 views
尖沙咀美麗華泰國菜餐廳Mue Mue,佈置得好靚,環境好舒服,好多打卡位,設有室內和室外座位,仲有包廂獨立房,無論一家大細、情侶、閨蜜、朋友,都可以嚟gathering。熱情冬泰週日早午餐,包括頭盤、前菜、湯、小食放題、主菜、甜品。前菜有三款,分別係酸辣無骨鳳爪、魚子醬紅磚豆腐、泰式青醬鮑魚,十分開胃。湯有兩款,摩登海鮮冬陰功和蟹肉海鮮羹,好有泰式風味。小食放題非常豐富,包括泰式青醬生蝦、炭燒豬頸肉沙律、即烤沙嗲串(牛/雞)、泰式手打蝦餅、香茅雞翼、馬拉盞炒椰菜、金不換肉碎生菜包,擺滿成張枱。主菜我哋揀左炭燒手切牛頸脊、泰式咖喱虎蝦球配薄餅,份量啱啱好。甜品就揀左黑糖椰子雪糕,為這餐盛宴劃上完美句號。我哋對餐廳既食物和服務都好滿意,值得推薦。

湯有兩款,摩登海鮮冬陰功和蟹肉海鮮羹,好有泰式風味。

甜品就揀左黑糖椰子雪糕,為這餐盛宴劃上完美句號。

我哋對餐廳既食物和服務都好滿意,值得推薦。

• 魚子醬紅磚豆腐
  • 泰式咖喱虎蝦球配薄餅
  • 摩登海鮮冬陰功
  • 黑糖椰子雪糕
2024-12-06 264 views
尖沙咀Mue Mue泰國菜,推出左全新熱情冬泰週日早午餐。前菜魚子醬紅磚豆腐:豆腐好嫩滑,放左魚子醬在上面,好驚喜。泰式青醬鮑魚:鮑魚片Q彈有咬口。湯摩登海鮮冬陰功:冬陰功湯底帶微辣,配料有蝦、大蜆、蘑菇、香茅等,十分惹味。蟹肉海鮮羹:海鮮羹除左蟹肉,仲有蝦肉及八爪魚,味道鮮甜。小食放題泰式青醬生蝦:蝦肉新鮮,配搭泰式青醬,好開胃。炭燒豬頸肉沙律:肉質爽彈,配上柚子木瓜沙律,中和左個油膩感。即烤沙嗲串(牛/雞) :烤得恰到好處,好惹味。泰式手打蝦餅:質感彈牙。香茅雞翼:雞翼肉質外脆內嫩。馬拉盞炒椰菜:咸香口感,泰式滋味。金不換肉碎生菜包:層次感豐富。主菜炭燒手切牛頸脊:牛頸脊肉質細緻,配上泰式沙律,酸辣醒胃。泰式咖喱虎蝦球配薄餅:虎蝦球大大隻又新鮮,薄餅點泰式咖喱汁無得輸。甜品黑糖椰子雪糕:椰子片脆卜卜,仲有龍眼肉、桃膠、愛玉,甜而不膩。總結,餐廳環境優美,食物多樣化,最啱約埋閨蜜嚟打卡chill下。
尖沙咀Mue Mue泰國菜,推出左全新熱情冬泰週日早午餐。

前菜

魚子醬紅磚豆腐:豆腐好嫩滑,放左魚子醬在上面,好驚喜。

泰式青醬鮑魚:鮑魚片Q彈有咬口。

蟹肉海鮮羹:海鮮羹除左蟹肉,仲有蝦肉及八爪魚,味道鮮甜。

小食放題

泰式青醬生蝦:蝦肉新鮮,配搭泰式青醬,好開胃。

即烤沙嗲串(牛/雞) :烤得恰到好處,好惹味。

泰式手打蝦餅:質感彈牙。

香茅雞翼:雞翼肉質外脆內嫩。

馬拉盞炒椰菜:咸香口感,泰式滋味。

金不換肉碎生菜包:層次感豐富。

主菜

炭燒手切牛頸脊:牛頸脊肉質細緻,配上泰式沙律,酸辣醒胃。

甜品

• 魚子醬紅磚豆腐
  • 泰式青醬鮑魚
  • 蟹肉海鮮羹
  • 泰式青醬生蝦
  • 炭燒豬頸肉沙律
  • 即烤沙嗲串(牛/雞)
  • 泰式手打蝦餅
  • 泰式咖喱虎蝦球配薄餅
  • 摩登海鮮冬陰功
  • 黑糖椰子雪糕
2024-12-05 270 views
同朋友睇完聖誕佈置, 去咗Muemue 食泰國菜, 餐廳華麗,泰國菜風味獨特!鹹蛋黃沙律這道鹹蛋黃沙律色香味俱全,鹹蛋黃的濃郁口感同新鮮的蔬菜相互融合,令人垂涎!炭燒沙嗲 (三串)炭燒沙嗲雞肉串烤得恰到好處,外焦內嫩,搭配醬汁更是絕配!摩登海鮮冬陰功湯味道濃郁,海鮮新鮮感充分展現,香茅與辣椒的搭配讓整道菜充滿層次感,酸辣的口味令人食指大動。咖喱原隻虎蝦球咖喱虎蝦球的味道非常獨特,咖哩香口惹味,虎蝦球大隻又鮮嫩,配炒飯一流! 原個菠蘿炒飯菠蘿炒飯色彩繽紛,菠蘿的甜味與炒飯的鹹香配合得很好,每一口都能感受到水果的清新,配料有海鮮,相當豐富!芒果糯米飯芒果糯米飯的甜度剛好,糯米的Q彈口感與香甜的芒果相互交融,搭配椰漿同芒果雪糕,讓人回味無窮!Red Bean Ice Fleecy 雪糕紅豆珍多冰自家製的雪糕紅豆珍多冰,搭配新鮮椰子肉與椰子雪糕,口感層次豐富,甜而不膩!

鹹蛋黃沙律
這道鹹蛋黃沙律色香味俱全,鹹蛋黃的濃郁
口感同新鮮的蔬菜相互融合,令人垂涎!

炭燒沙嗲 (三串)
炭燒沙嗲雞肉串烤得恰到好處,外焦內嫩,搭配醬汁更是絕配!

摩登海鮮冬陰功

咖喱原隻虎蝦球

原個菠蘿炒飯

芒果糯米飯

Red Bean Ice Fleecy 雪糕紅豆珍多冰

2024-12-05 268 views
今日走咗嚟尖沙咀食嘢,諗咗一陣就走咗過嚟呢度食泰菜,呢度環境幾好,又方便,喺美麗華入邊,所以位置都好好!今日同老婆過嚟食咗一個好好食嘅泰菜,呢度有啲fusion嘅感覺,唔同平時一般嘅泰菜菜式,都比較新穎同埋特別!例如我哋揀咗個鹹蛋黃沙律,一般泰菜嘅舖頭都係青木瓜沙律,味道都幾特別,鹹蛋黃好香口,食到好開胃!之後我哋仲叫咗冬陰功湯,呢度冬陰功湯,係用咗原隻大蝦煲,好有鮮味同埋好足料!我同老公都食到舐舐脷!之後我哋仲叫咗兩杯嘢飲,喺Mocktail,係冇酒精嘅飲品,幾啱我哋滴酒不沾嘅人!跟住我哋就叫左個菠蘿炒飯,都係原隻菠蘿上碟,賣相好好!值得一讚!之後我哋仲食咗芒果糯米飯,有脆卜卜嘅粟米片混合埋呢個芒果味嘅雪糕!好特別,我哋未試過呢個食法!呢間嘢整體都唔錯,環境100分,下次可以再過嚟試其他嘢!
呢間嘢整體都唔錯,環境100分,下次可以再過嚟試其他嘢!
最近被呢間新派泰國菜餐廳驚艷到🥰優雅有格調的外觀,寬敞空間感,加上超大露台戶外座位酒吧,每一角落都令人醉心😍平日到7點,客人絡繹不絕,還有一家大小來聚餐😌,亦有放工來happy hour 🥂🥃! 菜式亦將傳統泰菜換上新裝,先來鹹蛋黃青木瓜沙律及炭燒沙嗲雞串, 前者酸辣帶鹹香;後者香口唔太乾,開胃菜好選擇!再想必點泰皇海鮮冬蔭功,兩隻大頭蝦好搶眼😍,湯底非常濃郁帶辣,調味適中,而且鮮味十足主菜及主食分別是咖喱原隻虎蝦球,及原個菠蘿炒飯,泰式咖哩香而幼滑,醬汁滿滿,蝦球大粒爽彈,整碟有成7-8 粒好足料! 炒飯有好多配料,炒得香噴噴嘅,酸酸甜甜,好有口感!甜品是雪糕芒果糯米飯,暖烘烘又軟糯的糯米,配上香甜的芒果及雪糕,令人無法抗拒🤤

最近被呢間新派泰國菜餐廳驚艷到🥰
平日到7點,客人絡繹不絕,

菜式亦將傳統泰菜換上新裝,
先來鹹蛋黃青木瓜沙律及炭燒沙嗲雞串,
前者酸辣帶鹹香;後者香口唔太乾,開胃菜好選擇!