2015-11-11 1983 views
自細已經好唔鍾意去飲茶要等嗌位,但細個冇得揀,大個左,好自然會去一啲可以訂位或唔使排的食肆,但近年香港唔知搞乜鬼,食個豆腐花要排,拮串魚蛋又要排,至於日本拉麵,更有人話過唔使排的,比你都唔好食!真的嗎?銅鑼灣登龍街,有好多日本拉麵店,有啲真係任何時間去都要排,但係咪代表條龍最長果間一定最好食? I don't think so!! 呢間金田家,我食左好多次,每次都唔使排,但每次我都好滿意!今次試左佢今期限定,黑松露拉麵,本來都以為只是啅頭嘢,但原來黑松露混和入個湯度,係會好香的!我今次真係飲埋個湯架!講翻個麵,呢度可以比你選擇麵的硬度,我自己就偏向較硬的麵質!呢度的溏心蛋同出面有少少唔同,成隻上,冇開邊,我自己就喜歡咬一個細窿,再灌啲湯入去,蛋黃加上熱湯,一啜,爽!呢度個替玉亦看出店家對麵質的堅持同誠意,替玉,即係我地叫開的加底,佢個碗咁大,其實要加底,大可以一次過上,大大碗,贏左賣相先啦!但金田家係堅持分開上,仲要係等你原來碗麵食到咁上下,店員會主動問你個麵可以上未,仲會問埋今次仍然選擇較硬的麵?替玉要後上,不是懶有service 的 gimmick, 而是當一碗比正常份量多的麵全部
黑松露拉麵
呢度個替玉亦看出店家對麵質的堅持同誠意,替玉,即係我地叫開的加底,佢個碗咁大,其實要加底,大可以一次過上,大大碗,贏左賣相先啦!但金田家係堅持分開上,仲要係等你原來碗麵食到咁上下,店員會主動問你個麵可以上未,仲會問埋今次仍然選擇較硬的麵?替玉要後上,不是懶有service 的 gimmick, 而是當一碗比正常份量多的麵全部浸在湯內,你又唔會食快啲嘅,咁食到後期,啲麵質咪會變咯!仲有一樣不得不提,替玉本應只有麵,但店家可能怕你齋得滯,又估到客人唔會咁有"計劃",預留一塊叉燒送替玉,所以很窩心的在替玉裡加上幾塊小燒肉粒,作為客人,我真係有點感動架!
今次仲試左佢地新口味,好似叫男爵薯餅,當我第一下夾開一舊,見到係紫薯,放入口一如預期,帶甜,但....我一個人要食兩舊甜薯餅有啲吃力喎,但我一向係惜食主義者,慢慢食應該食得哂,當消滅左第一舊,再夾開第二舊,咦....點解係黃色嘅,放入口,原來係牛肉碎薯餅,咸薯餅我就多多都消得哂!唔....如果我第一塊係食咸,第二塊先食紫薯,成件事會完美好多!
男爵薯餅
我唔會話金田家係登龍街最出色的麵店,但每次行入登龍街,看到某幾間店門口的人龍,再看到金田家的招牌,想起上次喺這裡食到的美味拉麵,我就好自然地行去按動金田家自動趟門的按鈕......
2015-11-11
$160 (Lunch)
黑松露拉麵