2021-08-25 472 views
之前幫襯過土瓜灣店覺得好好味,唯一缺點係太難book位,walk-in又唔知等到幾時。有日諗起想食,就試下上網book西環分店,好好彩預早一個星期就book到。餐牌有好多選擇,其中有幾款係西環分店限定菜式。落咗單等咗幾分鐘就開始上菜,好有效率。首先上枱嘅係港式煎蠔餅,雖然寫住係煎,但其實係近乎炸嘅半煎炸。蠔餅非常酥脆,食落唔算油膩。蠔仔細細粒好甜好鮮味,而且份量都唔少黃金九肚魚表面沾滿鹹蛋黃,啖啖香濃鹹蛋黃味炸得夠乾身酥脆,魚肉嫩滑完全無腥味。食大排檔必點嘅黑椒薯仔牛柳粒,牛柳夠腍唔會太韌,黑椒味突出得嚟唔會太鹹。薯仔切到細細粒,似乎無乜炸過唔夠香口。黑椒薯仔牛柳粒始終都係始祖萬發最好味。拔絲咕嚕肉賣相比一般嘅特別,除咗有拔絲仲有一塊焦糖脆脆,但同咕嚕肉唔係好夾。咕嚕肉炸得酥脆,醬汁稍為甜咗少少。乾炒牛河好有鑊氣,河粉條條分明,牛肉同河粉份量都唔少見到有邪惡嘅豬油撈飯梗係要叫一碗,豉油同豬油另上,自己想落幾多都得。鍾意食蔥的話仲可以再加埋蔥花同芫茜,如果唔係要留肚食其他餸,我一個人食一碗都唔係問題整體嚟講楚撚記真係好味又抵食,次次幫襯都好滿意。四個人食到飽埋單只係$500,仲有蕃薯糖水

餐牌有好多選擇,其中有幾款係西環分店限定菜式。

落咗單等咗幾分鐘就開始上菜,好有效率。

地道港式煎蠔餅

黃金九肚魚

黃金九肚魚表面沾滿鹹蛋黃,啖啖香濃鹹蛋黃味
炸得夠乾身酥脆,魚肉嫩滑完全無腥味。

黑椒薯仔牛柳粒

菠蘿拔絲咕嚕肉

乾炒牛河

乾炒牛河好有鑊氣,河粉條條分明,牛肉同河粉份量都唔少

豬油撈飯

Type of Meal