2019-07-24
在北角馬寶道買完布料後,係附近搵間餐廳醫肚仔,在隔離的琴行街見到一間Happinesssssplus 高興+,餐廳名比平常多少3個s,一定好想食客食得高興、傾得盡興,店內裝修都有不少懷舊的情懷味道。香橙蟹肉沙津($76),好大碟的沙津菜,好新鮮,加了車厘茄、新鮮香橙粒,味道清甜美味,蟹肉拆哂d肉,很鮮甜,沙津加了少少橄欖油,不用落醋或沙律汁,味道又唔會覺得寡,是一款食得健康的前菜。洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇($42),啡菇上加入流心蛋都是一個新穎的煮法,當切開時滿滿的蛋汁流哂出黎,好正,啡菇同時連同了煙肉和洋蔥,使口感更豐富,本身啡菇的菇汁豐富,食落去份外juicy。鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉($96),前一排興鹹蛋黃食品,睇到鹹蛋黃卡邦尼就想叫黎食下,份量都大大碟,雪糕筒下是粒粒的鹹蛋黃粹,咸香味濃郁,撈勻哂整個意粉卡邦尼汁好creamy 、好滑。葉香烤烔比目魚($146),有少少喜出望外,比目魚以蒸籠來蒸,以檸檬去走了魚的腥味,平時蒸比目魚都會覺得好油,但這店廚師處理得很好,比目魚好滑、好鬆軟,加配埋醬油和莞茜,更加美味。朱古力Oreo沙冰($19),跟主食一齊叫半價就可飲到,朱古力好濃味
朱古力Oreo沙冰($19),跟主食一齊叫半價就可飲到,朱古力好濃味,而且好冰凍,飲到落底飲到好多Oreo碎,是不錯夏天的消暑飲品。
Happinesssss Special ($62),杯裝住朱古力心太軟和2球雲呢拿雪糕,好充滿著小孩食雪糕的感覺。心太軟焗得熱辣辣,中間的軟心流心朱古力好香濃,加埋雪糕的冰凍好冰火交融的感覺。