2020-03-13 523 views
依家難得出門見見朋友,朋友帶我去附近餐廳食埋晚飯傾耐d,佢有食過,覺得唔錯,帶我試下。餐廳可以話係好多選擇,你想食嘅中菜款式都有,一時間好難選擇😂鹹香海虾球虾球肉質爽口彈牙,配上薄薄的一層鹹蛋黃,味道配搭得十分好,配上鹹蛋黄,真係好酥香好惹味。而且咬落又唔覺得厚粉,整體口感都幾好。土匪搶鴨係全晚最好食嘅菜式,鹹度同辣度混合得啱啱好,配合鴨肉原本嘅鮮味,一拍即合。鴨肉經過醃製同烹調,味道豐富有層次,放入口,先係一個辣味蔓延開嚟,慢慢帶出鴨肉嘅香味,然後喺其他醬料,令人無法自拔。干煸四季豆四季豆好鮮嫩,咬落去總有“索索聲”嘅感覺,配上淡淡的橄欖菜以及肉碎,味道頗為惹味,又不失清新。蔥油海蜇皮海蜇肉厚實有韌性,配上蔥油作為調味料,不失為一碟開胃前菜。重慶酸辣魚片魚片爽口,比起日常經常食到嘅鱸魚,肉質更加鮮味,加上酸菜湯底同埋少少辣椒更加開胃可口。除咗魚片仲有粉絲配搭,不失風味。薑汁芝麻湯圓食完味道豐富嘅上菜,飯後配上一碗薑汁湯圓,亂唯有滿足。薑味唔算太濃烈唔使怕辣。

鹹香海虾球

土匪搶鴨
干煸四季豆
蔥油海蜇皮
海蜇肉厚實有韌性,配上蔥油作為調味料,不失為一碟開胃前菜。
重慶酸辣魚片

薑汁芝麻湯圓