2015-05-20
電召外賣或排隊外賣,目的是節省時間完成手頭上的工作。在灣仔區,通常你走過鴻x或喜x,買個三十幾或四十幾蚊叉雞雙拼飯加支可樂了事。無錯,大啖肉味道唔差,價錢平份量合理,但就犧牲健康。再唔係就食南亞外賣,或大大塊pizza,但同樣非常不利健康。Subxxx 三文治做緊$25特賣,但一落mayo 或 mustard sauce就等於搽肥油上件包度。其他茶記的狀況亦不惶多讓,差別只在油量及味精量。即使坐冷氣房,望住一嚿嚿變種肥豬肉,熱氣唔在講,有時都覺得唔開胃。工作已經夠忙,老細已經夠mean,連食個lunch都要算到盡為砌份copy犧牲健康,唔係啩?你老闆出份糧,係買斷你每日8個鐘,唔係買斷你條命。你,值得一個健康又美味的lunch box。但不幸地,你唔係jamie oliver,你老婆或阿媽亦唔係方太,你老豆更加唔係李錦聯,結果去到另一個極端︰隔夜叮飯。其實唔係無選擇。廈門街Tallore,主理人睇唔過香港主流lunch box交行貨,味精西湯紅白紅紅白,於是自立門戶推廣家鄉比利時湯水文化及lunch box。而Tallore在比利時語的意思即係「碗碗碟碟」。menu不算複雜,每日約5款
Lunch Set
其他茶記的狀況亦不惶多讓,差別只在油量及味精量。
menu不算複雜,每日約5款湯,另配三文治、pasta(螺絲粉)、沙律或墨西哥牛肉飯是旦一款,最後配一款topping,適合任何患有嚴重午餐選擇困難症的打工仔。今日encore第二次,與女友各自點雞心豆沙律及飯,無味精添加已經令人感動,足料湯水亦教人明白︰有情真係飲水都杯。當然,前提係要食清湯料。
係,78蚊一個外賣套餐,足夠買兩個叉雞飯盒餐;不過,能夠品嚐到媲美真正歐陸小鎮自家製小廚級數,不單買回健康,亦係對自己一個尊重。
辛苦得來自在食,係千古不變的道理。
再者,拎住一個媲美流行時裝店的精美外賣紙袋,女同事亦會對你另眼相看吧。有型,此刻無價。