2024-10-27
今日來到一間位於銅鑼灣嘅樓上火鍋餐廳,一坐低發現餐牌菜式選擇有好多,最吸引嘅係有益又滋補嘅火鍋湯底,返咗啲時間睇晒個餐牌,最終揀咗「花膠響螺燉赤肉湯」,店員細心地為我哋介紹建議食法,首先係飲湯,第一碗湯係最濃郁,最原汁原味,餘下嘅湯會繼續留喺煲入邊,直到你示意,店員就會幫你再加上清湯,接着就開始打邊爐,逐一加入火鍋配料,慢慢煮,慢慢食。火鍋開始之前,嚟一碟小食「新鮮炸魚片頭」,即叫即炸,炸到外脆內軟,魚肉爽口彈牙,熱辣辣,新鮮又好食。火鍋配料選擇有好多,我哋揀咗新鮮嘅「脆肉鯇魚片」、「新鮮蟶子皇」、「手工切牛頸脊好滑」、「特色四色手打丸」(包含豬肉丸、蝦丸、墨魚丸等等)、自家製「即炸響鈴」,店員教我哋烹調呢款響鈴,只需要煮3秒,入口依然脆卜卜,好香雞蛋味,又唔會太油膩。超好食,所以兩個人食得晒成碟,我都覺得自己好厲害,食力驚人。飲品有新鮮「竹蔗茅根水」,清心清熱又解渴,好鍾意。整體食材質素極高,價錢合理,非常推介。
飲品有新鮮「竹蔗茅根水」,清心清熱又解渴,好鍾意。
整體食材質素極高,價錢合理,非常推介。