2021-04-07
依間係土耳其菜咖啡店🇹🇷,之前係係油麻地,之後先搬左入去馬灣🤓雖然係馬灣,但仍然有好多客人幫襯,而且果度地方都唔係好大,大約坐到7-8枱,所以記得預先打去或網上預約😉由於我地預先訂左枱,所以去到就唔需要等位👍🏻一入門口就會見到有D土耳其特色既糖同產品賣既貨架,而店鋪入面既裝修同佈置係充滿土耳風味😃店名都叫《Coffee on the Sand 》啦,所以佢地最出名既當然係熱沙咖啡☕️ 客人仲可以額外付費參加佢地個熱沙咖啡工作坊,會有咖啡師即席教您點用傳統土耳其手法煮熱沙咖啡🧑🏻🍳📋首次食土耳其菜,咩都想試🤣最後我地叫左以下食物:🌀土耳其招牌烤雞(半隻) $178個烤雞係好香,肉質係嫩滑,雞下面配左少少雞油飯配埋雞肉同醬汁,係幾好食🤤仲有新鮮沙律做配菜,粟米並唔係罐頭粟米粒而係用新鮮粟米🌽,好甜,其實咁細微既事就足以見到佢地係唔會因為貪快而馬虎👍🏻🌀秘製雞肉烤餅🌮 $178依個烤餅好好味😍烤餅唔會好乾,而餡料係用秘製醬汁雞肉、蕃茄、洋蔥再配埋芝士汁同少少類似千島既醬汁整既,少少酸酸甜甜,好開胃又Juicy😋仲要超足料,超推介🤩🌀士耳道地小麥蛋糕 $88我同老公都好中意依個小麥蛋糕,口感好
由於我地預先訂左枱,所以去到就唔需要等位👍🏻
📋首次食土耳其菜,咩都想試🤣
最後我地叫左以下食物:
🌀土耳其招牌烤雞(半隻) $178
🌀秘製雞肉烤餅🌮 $178
🌀士耳道地小麥蛋糕 $88
我同老公都好中意依個小麥蛋糕,口感好特別,係一絲一絲咁整成,入面仲有芝士拉絲,但唔會好甜好漏,配埋雲呢拿雪糕同少少朱古力醬食係真係好好味🍰都有啲口感衝擊😂因為無諗過蛋糕既口感係可以咁樣嘅👍🏻
🌀開心果酥餅 (跟Set +$25)
依個開心果酥係好濃開心果味,但我地覺得就咁食係偏甜,但配雲呢拿雪糕就可以中和番😂如果好甜同中意開心果嘅朋友應該都會中意🥰
🌀土耳其青瓜湯 (跟Set +$25)
個湯都有啲衝擊,因為我未飲過土耳其既湯,原來依款土耳其青瓜湯係涷飲,上面有幾滴類似油咁,店員話要拌勻飲😯係好香嘅青瓜味,無味精,好fresh,但可能我一向好中意飲熱湯,所以唔慣飲涷湯😂
🌀熱沙咖啡 (跟Set +$30)
熱沙咖啡係好細杯而且煮既工序都複雜😂但都真係幾好飲,超香濃咖啡味,平時只係會飲齋啡既我都覺得值得去試下☕️
🌀土耳其鮮紅石榴汁 (跟Set +$25)
紅石榴汁唔多餐廳有得飲,但其實酸酸甜甜係幾好飲🥤開胃又健康既飲品👍🏻
總括一下,我覺佢地既菜式選擇唔算多,價錢唔算話平,但都係合理價錢🤓食物質素都高質既👍🏻
店舖雖然係細,但都坐得舒服,服務態度好,願意同顧客溝通同推介食物比客人💁🏻♀️
而且不論係餐桌,杯同店鋪裝修都充滿土耳其特色,仲可以join熱沙咖啡workshop,有得玩,又好食,都幾岩中意打卡既朋友仔📸
同老公都一致覺得係幾特別既餐廳,如果有時間或得閒我地都會願意搭車再去食😍