2022-12-11
同朋友相約一個月一次的食好西,今次㨂咗有少少西式feel 的中菜餐廳。兩個人為咗可以叫多幾個菜食多d 就決定連早餐都唔食😂中式炖湯 ($80) - 職員介紹話係廚房自己整,有湯料,係花膠雞湯,好清甜。香酥鴨跟薄餅 ($200) - 呢個有少少似北京填鴨,但用上已拆肉拆骨香酥鴨,並配上青瓜、蔥、薄餅和自家製醬汁。最有驚喜係個香酥鴨的皮係脆脆的。將薄餅包住所有餡料,味道同口感都係層次豐富。蝦多士配甜辣醬 ($160) - 個多士鋪滿芝麻,非常香口,朋友話有少少似煎堆。而我就覺得多士火候掌握得好好,非常脆,同時唔會油笠笠。餡料方面,有原隻蝦配上滿滿的蝦膠,彈牙的口感。宮保蝦球 ($280) - 蝦球超大粒,非常爽口彈牙。醬汁酸酸甜甜,非常開胃。而醬汁份量剛剛好,蝦球能夠保持脆口,同時每一件都沾滿醬汁,唔會得此失彼。飲品 - 朋友話要提提神 叫咗杯Cappuccino ($45), 食中菜都有得飲咖啡, 而我就飲Mocktails (Lychee & Mint) ($65), 好清新的荔枝味,仲飲到荔枝蓉添。食物價錢可以話係中上,所以食物質素同餐廳嘅硬件和軟件都非常好。餐廳職員非常有善,樂意介
餐廳職員非常有善,樂意介紹餐牌上的食物,又會主動收拾同換餐具(有筷子之餘仲提供刀叉)。另外,唔需要擔心中上環地區一定要講英文,食中菜一定要識中文,職員會講英文同廣東話,無論帶長輩定係商務餐飲, 都無問題。
環境仲好寬躺,枱與枱之間有一定距離,坐得好舒服。另外,餐廳仲有戶外餐飲區,實屬少見。今日仲見到有人book 咗間房搞生日會,有張大圓枱,仲有個大螢幕。
餐廳除咗餐飲同職員中西合璧,環境、裝修同擺設都非常多樣化。