建議:如果食得🌶既叫大辣會岩口味啲新蒲崗行到入康強街,其實有好多野食😋 今次一戰雲南人家米線🍜 因為碌#米線關注組 發現佢地有豆腐花米線🤔 當刻覺得有啲新奇,之後就搵下相關資料。「豆花米線」—豆腐花X米線係雲南名物,原來其他成日聽既米線都係各有特色,例如:過橋米線、大鍋米線 同鱔魚米線…等等睇餐牌個時仲發現有雜蟲🐛 同蜂蛹🐝,當堂諗起 Error 既#痴線邊爐大懲罰 🙈 如果大家有喜好既,可以黎一戰🤣 不過留意番好似因為疫情關係,酥炸蟲蟲好似暫停左,詳情可以問番店員🐛今次試左:▫️牛腩酸辣米線 (HK$42)▪️白肉麻辣米線 (HK$35)湯底有3️⃣款揀,酸辣、麻辣 同清湯。雲南湯底比較淡,如果鍾意重口啲,可能揀番四川/ 重慶更好🌶️ 兩碗米線都分別加左豆腐花(+HK$8)。食落其實就好似普通豆腐咁,不過就好似咸豆花咁,再加埋酸辣 /麻辣味,都幾新奇😂另外,牛腩/白肉有少少失望,肉質比較韌,白肉比較明顯,要咬好落先食到。白肉雖然層次好分明,但夾起仲見到有毛🐽 ,賣相同感覺就有啲扣分🙈 ▫️昆明玫瑰木瓜冰 (+HK6)如果想加野飲,不妨試下木瓜冰😌「此木瓜非彼木瓜」。睇番簡介:「木瓜」係一種植物果
建議:如果食得🌶既叫大辣會岩口味啲

今次試左:
▫️牛腩酸辣米線 (HK$42)
▪️白肉麻辣米線 (HK$35)

▫️昆明玫瑰木瓜冰 (+HK6)
如果想加野飲,不妨試下木瓜冰😌「此木瓜非彼木瓜」。睇番簡介:「木瓜」係一種植物果實既籽揉制而成既啫喱💞

飲之前記得要攪勻,因為杯底就係玫瑰糖。不論做法同口感,「木瓜」其實都好似愛玉😌 聽講係有清熱解毒既功效,係咪真就真係 見人見智。