2014-10-14
朋友曾經推薦金田家拉麵店,尋日去開銅鑼灣,一於就去試試~其實金田家呢個名我之前都略有所聞,佢所做既系「博多拉麵」,2011及2012年北九州拉麵節佢地系得獎名店,被選為人氣No.1。加上聽講由日本師父派過來主理,所以我都滿有期望!去到餐廳,裝潢佈置幾有特色,充滿日本風,猶如去左日本當地既拉麵店禁。由於是平日,去到的時候人不多,可即刻入坐。同其他日本出名既拉麵專門店差唔多,拉麵款色從來系「貴精不貴多」,只有三款拉麵,但就有唔同變化可以選擇,包括麵的軟硬度、葱既分量、加其他配菜等。我揀選了至尊叉燒拉麵,軟硬度就揀左「硬」,葱量「正常」等左3分鐘,拉麵就到。一片片薄薄既叉燒圍著鋪放碗既邊,湯既香味已經噗埋個鼻到,令我真系急不及待食第一啖!先試試麵條,系典型「博多風拉麵」,這個「硬」的硬度對我黎講啱啱好,有嚼口,而且麵條幾幼,掛湯力強,湯同麵合埋一齊,令人一嘗難忘。再嚐下個湯底,湯呈奶白色,濃度適中,豬骨湯味好重,質感好似牛乳同忌廉既合體,香滑無比,但唔油膩。試埋叉燒和配菜。薄薄既叉燒,幾大塊,有一種獨特的咸香,吃起來煙煙韌韌。而配菜爽口彈牙,溏心蛋單,蛋黃呈半流心狀,蛋香濃郁,甜甜地,真系可
等左3分鐘,拉麵就到。一片片薄薄既叉燒圍著鋪放碗既邊,湯既香味已經噗埋個鼻到,令我真系急不及待食第一啖! 先試試麵條,系典型「博多風拉麵」,這個「硬」的硬度對我黎講啱啱好,有嚼口,而且麵條幾幼,掛湯力強,湯同麵合埋一齊,令人一嘗難忘。
試埋叉燒和配菜。薄薄既叉燒,幾大塊,有一種獨特的咸香,吃起來煙煙韌韌。而配菜爽口彈牙,溏心蛋單,蛋黃呈半流心狀,蛋香濃郁,甜甜地,真系可以食上癮。
簡簡單單既一碗拉麵,無好似海鮮呢D名貴食材,原來用心去做同配搭,都可以成為極品,系一試難忘既極大。以後去開銅鑼灣,都要食金田家﹗