2017-10-22
入藍地探親戚,今日去左新開無奈既九重町。藍地輕鐵站行過去10mins,經過藍地大街,系豫豐花園附近。店員系門口好nice甘推介,話d食材都系每日系外地新鮮過來的。大家都想食日本野所以一於去試下。雜錦魚生飯呢個極力推薦!!d魚生包括有三文魚,牡丹蝦,帶子...。d帶子入口即溶,d魚類刺身唔腥,咬落去唔痴呀,好爽口好新鮮。呢個價錢有呢個份量和質素,good~~!三文魚手捲三文魚新鮮已經系成功的一大步,個飯米和醋的比例調配得剛好。海鮮鍋個海鮮湯底系鮮甜。材料有青口,大蝦,蠔,魚肉,帶子,配料有豆腐,大白菜,昆布,紅蘿蔔等。海鮮的新鮮度及鮮甜度比雜錦魚生飯稍為遜色。青口和蠔雖然煮得唔太老,但新鮮度一般,而大蝦就依然保持到水準,爽口彈牙。壽司方面,點了一客三文魚腩和花之戀。火炙三文魚腩油脂和肉既比例切得剛剛好,真系好考師傅既刀工架,入口即溶,超級正!花之戀,沙律醬+蟹子+三文魚系絕配!每次一人食一個都會感覺好滿足~~整體上,食物質素新鮮~~刺身類比海鮮鮮味,環境舒適,waiteress 友善好主動添水,坐耐d聚下都無有怕。
雜錦魚生飯
三文魚手捲
三文魚新鮮已經系成功的一大步,個飯米和醋的比例調配得剛好。
海鮮鍋
壽司方面,點了一客三文魚腩和花之戀。