2018-09-10
當日喺大角咀附近整電腦, 知道附近好多好食又平嘅餐廳, 諗住係openrice搵下有咩好食推介, 就搵到金船長餐廳.我朋友話佢有聽過呢間餐廳, 幾年前成日話幾出名, 經常話要特地去食,但係佢都冇試過, 於是我哋就借呢個機會一齊去食.餐廳裝修有啲似港式西餐廳, 係用啲膠皮枱布, 有D痴立立. 燈光暗暗, 一入門口就望住廚房, 廚房係好光猛而且廚櫃都係鐵色, 冇門冇布遮住, 感覺有啲唔夾.前菜叫咗黑松露菌及牛肝菌配野菌忌廉汁意大利雲吞, 有驚喜! 個忌廉汁幾好味, 食得出奶香, 調味好到位, 雲吞裡面有肉碎, 雲吞火侯煮得岩岩好, 夠彈牙, 加埋一齊好好味! 另外點左個店長推介黑松露馬卡斯芝士夾心薄餅, 賣相好得意, 外面少少脆裡面軟軟地, 有d似食緊釀左芝士黑松露既烘麵包咁, 食倒淡淡既芝士味, 可是黑松露味唔係幾食倒, 薄餅上面有類似麵包糠/芝士粉, 增加左成個薄餅既脆度, 呢個菜式係一個幾特別既配搭, 我覺得如果芝士同黑松露味再濃d就更好! 另外叫左炸軟殼蟹南瓜意大利飯, 意大利飯煮得幾好, 林林地又有d咬口, 係我喜歡既口感, 好有南瓜甜, 可惜鹹味唔太夠. 不知為何個軟殼蟹有d凍
前菜叫咗黑松露菌及牛肝菌配野菌忌廉汁意大利雲吞, 有驚喜! 個忌廉汁幾好味, 食得出奶香, 調味好到位, 雲吞裡面有肉碎, 雲吞火侯煮得岩岩好, 夠彈牙, 加埋一齊好好味! 另外點左個店長推介黑松露馬卡斯芝士夾心薄餅, 賣相好得意, 外面少少脆裡面軟軟地, 有d似食緊釀左芝士黑松露既烘麵包咁, 食倒淡淡既芝士味, 可是黑松露味唔係幾食倒, 薄餅上面有類似麵包糠/芝士粉, 增加左成個薄餅既脆度, 呢個菜式係一個幾特別既配搭, 我覺得如果芝士同黑松露味再濃d就更好! 另外叫左炸軟殼蟹南瓜意大利飯, 意大利飯煮得幾好, 林林地又有d咬口, 係我喜歡既口感, 好有南瓜甜, 可惜鹹味唔太夠. 不知為何個軟殼蟹有d凍同腥, 唔似新鮮炸起, 而且飯量幾多, 相對之下軟殼蟹太少, 結果我地食淨晒d飯, 可惜.
我覺得餐廳服務幾好, 可能同裝修有反差掛, 服務員都好有禮貌, 而且斟水收碟都好快, 值得一讚!
呢度其實好適合大夥兒黎食,因為價錢唔貴, 而且份量好大, 選擇又多. 可惜我今次只有兩個人黎食, 想試佢出名既菜式同甜品都冇機會. 雖然今次食既野唔係特別好食, 但佢有好多菜式我有興趣想試, 經過既話會再黎食.