2022-07-10
原本打算4月嘅時候請屋企人嚟「南海一號」食生日飯,不過因為嗰陣防疫措施比較嚴,所以就改咗父親節先食~ 當初揀呢間餐廳,除咗因為屋企人鍾意食中菜,就係畀佢個尖沙咀海景所吸引🌊 不過我哋去嘅時候,餐廳酒吧區嘅防疫規定都依然比較嚴,出去露台影相嘅時候都係唔可以除口罩,呢點就真係比較可惜😢侍應們嘅服務都幾周到,會不停幫手加茶同換碟,差不多每一個餸都換一次碟~ 而且上菜速度都唔會好趕急,一般都會等到食到7788先再上下一道,大家可以慢慢食慢慢傾,可以食足2個鐘😛雖然佢哋係一間中菜廳,但係茶嘅方面就只有固定嘅人蔘烏龍茶,我哋就幾鍾意,但如果唔啱飲都可以要求要暖水~ •🥢 良朋再聚 $4280 (六至八位用)📸 南海四小碟話梅石榴:酸酸哋好開胃,爽脆度剛好👍🏼酸辣鳳爪:鳳爪爽口,有少少辣,整體好惹味蒜泥白肉:比想像中清新好多,因為中間夾咗2片青瓜,醬汁味道都唔會好濃好鹹,比一般嘅少蒜/辣味青瓜沙律:芥末沙律醬,仲有螺肉同蟹籽,芥末味都幾重,有少少哽😬•📸 招牌極品蟹皇翅 成碗橙黃色好搶眼,入面啖啖蟹肉同翅,蟹味好濃郁,但略嫌有少少太鹹•📸 乾蔥白酒汁脆龍蝦平時比較少見炸龍蝦,而今次呢個係連殼炸,份量
🥢 良朋再聚 $4280 (六至八位用)
📸 南海四小碟
話梅石榴:酸酸哋好開胃,爽脆度剛好👍🏼
酸辣鳳爪:鳳爪爽口,有少少辣,整體好惹味
📸 招牌極品蟹皇翅
📸 乾蔥白酒汁脆龍蝦
平時比較少見炸龍蝦,而今次呢個係連殼炸,份量好多,每人都食到2件左右,龍蝦肉好彈牙鮮甜,醬汁有乾蔥味,但淡咗啲,有啲失色,無咩特別😢
📸 即燒片皮鴨
餅皮都煙韌嘅,但有點太厚,即使有個底座一直加熱住都凍得好快😢 鴨肉有點嚡,鴨皮都有啲肥膏,但食落都唔算好肥,油香都幾濃,但整體唔算好出色🙊
📸 金盞豉蒜鴨崧
呢碟係一鴨兩食,將起完皮嘅鴨起肉,然後加入黃椒、雞髀菇炒鴨崧,咁樣食啲肉質反而唔錯👍🏻 味道幾香,唔會好鹹,但生菜擺盤有啲肉酸🙊
📸 黃豆醬椒絲蒸方利
蒸魚都好大條,切開一件件砌得好靚,蒸得啱啱好,魚肉好滑😍加埋黃豆醬好惹味😋
📸 茶燻雞
茶味好香,雞皮同雞肉都好入味🤩 雞肉好滑,而且調味足夠,可以唔使點豉油,不過點埋甜豉油都好夾~
📸 龍蝦湯泡貴妃飯
呢個泡飯聽過朋友大力推介👍🏻所以都幾期待,泡飯有小棠菜、肉碎同蝦仁,湯係奶白色嘅龍蝦湯,好鮮甜,除咗一般嘅米飯,仲加咗啲脆米,口感好豐富,雖然食到好飽,但都會食晒成碗🤤
🌟
📸 合時糖水
最後仲有每人一碗嘅渣喳,食落唔會死甜,而且都幾足料,唔會水汪汪得幾粒豆咁~ 除咗有紅豆綠豆眉豆,仲有蓮子、西米、花生、紅腰豆,啲豆都煮得幾腍但又口感豐富~ 不過因為ig限咗10張相,所以就無擺出嚟喇~
🥢 鮮肉小籠包 $68/1籠
小籠包嘅皮真係好厚,特別係啲摺位😢 肉汁偏少,唔差,但都無乜驚喜
🥢 脆皮燒肉 $158
啲皮真係好脆👍🏼 但肉嘅部分稍為偏瘦,好在咬落唔嚡嘅~ 以呢個價錢就唔推介大家試🫢
🥢 蜜汁叉燒 $198
呢碟叉燒就比燒肉出色好多,食落肥瘦適中,而且口感軟腍,蜜汁味仲好香,加埋少少燶邊,真係幾正🤤