《深宵食堂 (旺角)》呢間日式居酒屋係朋友介紹,話如果掛住但又未有機會返鄉下就要去下嘅好地方。上到去已經比個超級日本風嘅裝飾所吸引住,嚟居酒屋飲酒同食野故之然重要,但環境都好影響成個氣氛🍶柚子梅酒今日好似返左鄉下咁心情梗係好,所以就諗住叫啲酒飲下先叫嚟左居酒屋架嘛。老闆推介左柚子梅酒同純米大吟釀,咁我地本身唔係太飲得,所以都係飲入門級嘅柚子梅酒🤣 柚子味重甜中帶甘,梅酒種獨有嘅酸酸地味令到我地食慾大增!炸物- 芥末和風炸雞、和風牛肉餅呢兩款炸物基本上次次去親日本都會食!炸雞外脆肉嫩,雞肉好juicy,咬開炸皮爆汁之外仲有煙出!牛肉餅肉質軟身無炸到乾踭踭,配埋個燒汁係好正嘅下酒菜🫶🏻串燒- 煙肉荔枝卷、牛舌我本身好怕食煙肉,因為唔鍾意煎起油淋淋食完成口油嘅感覺,但今次見呢個卷係廚師推介就比次機會佢,一食就覺得驚為天人🥺荔枝嘅甜同微酸夾埋烤過嘅煙肉非常之夾。令到本身燒得恰到好處,做到厚實彈牙嘅牛舌都要讓一讓路🤪燒海鮮- 日式原條鰻魚飯 鹽燒鯖魚呢兩道菜雖然都係魚,但同時食到兩種與別不同嘅感覺。鰻魚配上燒汁煮到非常軟滑,日本飯粒粒分明,一啖飯有鰻魚同飯伴埋啲燒汁,兩下手勢就清左碗飯😋鯖魚表皮
《深宵食堂 (旺角)》

🍶柚子梅酒

炸物- 芥末和風炸雞、和風牛肉餅

串燒- 煙肉荔枝卷、牛舌

燒海鮮- 日式原條鰻魚飯 鹽燒鯖魚
呢兩道菜雖然都係魚,但同時食到兩種與別不同嘅感覺。鰻魚配上燒汁煮到非常軟滑,日本飯粒粒分明,一啖飯有鰻魚同飯伴埋啲燒汁,兩下手勢就清左碗飯😋鯖魚表皮燒到有少少焦香,魚肉依家保留住水份,加啲檸檬、蘿蔔茸,最重要係食唔到有骨!

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

真心值全5星👍🏻

如果你都想試下呢間有靚酒同出色嘅日式料理,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 3樓

#japanesestyle #japan #alcohol #drinksanddine #grill #drinks #japanesefood #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram《深宵食堂 (旺角)》

🍶柚子梅酒

炸物- 芥末和風炸雞、和風牛肉餅