2011-06-16 190 views
一行十幾人係粉嶺拜完山, 搵個地方食午餐, 原來家人醒目一早BOOK左呢度吃~ 旅遊巴終於到達~仲安排左我地係樓上坐房, 好招待~ 上湯芥菜: 上湯清淡, 芥菜新鮮~蠔蛋: 冇乜特別, 不是特別香口, 又不是特別多蠔, 普通之作~炒野菜: 顏色唔吸引, 但食落都沒有草青味, 蒜蓉炒, 可接受~炆腩肉: 吃到傳統客家菜的菜式, 好令人興奮, 豬肉味似南乳, 但偏甜, 配菜雲耳/木耳更惹味~ 鵝掌撈麵: 鵝掌入味, 夠腍, 最好食係粗麵, 又有蝦籽, 又吸哂鵝掌汁, 正~ 勝瓜魚標: 其實我唔識分魚標魚肚, 一舊舊魚標好似魚肚, 魚湯清, 勝瓜魚標都吸左魚湯, 好清~ 蘿蔔好酸啊~ 可能係特色, 但我唔識欣賞~ 但門鱔好滑, 又有魚味~ 豆卜吸哂魚湯, 正~ 主角永遠最後才到, 但飯已清了, 唯有空口吃, 扣肉很入味, 但不是太咸, 不會覺得肥膩, 食落有些似咸肉糉的肉味, 相信如撈飯吃, 更是滋味, 飯都可吃多幾碗~ 其實仲食左黃酒煎雞(來不切影相, 已被親友吃清), 其實都幾好味, 甜甜咸咸, 但有親友話似煲仔飯豉油煮雞喎~ 本人就未真正吃過傳統客家菜, 今次吃了, 雖分唔出是傳統

旅遊巴終於到達~
仲安排左我地係樓上坐房, 好招待~
上:上湯芥菜, 下:煎蛋
上湯芥菜: 上湯清淡, 芥菜新鮮~
左:炒野菜, 右:炆腩肉
左:鵝掌撈蝦籽粗麵; 右:上湯勝瓜魚標

蘿蔔門鱔
蘿蔔好酸啊~
可能係特色, 但我唔識欣賞~ 但門鱔好滑, 又有魚味~
豆卜吸哂魚湯, 正~
梅菜扣肉

本人就未真正吃過傳統客家菜, 今次吃了, 雖分唔出是傳統不傳統, 但都感到很有特色, 很有風味~
連挑剔的舅父都說: 蠻不錯!!
2011-05-29
梅菜扣肉