2021-10-10
星期日去左旺角玩,黎左呢一間叫美味故事既樓上餐廳食野,入到去感覺反差大,雖然位於舊樓,不過餐廳入面裝修舒服,有啲家嘅感覺。大概有10張枱左右,仲有個迷你舞台同band。呢度晚市有做晚餐餐牌,包湯,沙律,小食,主菜,配菜,同飲品,1個餐收$228,兩個餐$438,另收加一。一坐低先黎每人一杯迷你西瓜冰沙,surprise! 味道天然,好清新。南瓜濃湯,蘑菇濃湯餐湯有蘑菇濃湯或者南瓜濃湯揀。我哋每人一樣。首先餐湯賣相好可愛,有兩個笑臉。蘑菇濃湯有粒粒碎蘑菇,味道正常。個人鍾意南瓜濃湯多啲,甜甜哋咁,好味。蒜蓉包連沙律小食一齊上。沙律小食各5揀1。煙三文魚薯仔沙律,煙三文魚他他多士,蒜蓉包煙三文魚薯仔沙律有煙三文魚一片,另有新鮮沙律菜加半粒橙色車厘茄,加左少少日式芝麻醬,都幾新鮮。薯仔沙律配左好多碎蛋,上面加左少少蟹籽,沙律醬幾重手,味道好濃。煙三文魚他他多士一客2件,煙三文魚碎味道帶濃濃嘅沙律醬味,下面塊多士好脆口。蒜蓉包呈長條形,好香脆。温泉蛋蟹籽沙律,紫菜雞卷,蒜蓉包温泉蛋蟹籽沙律係新鮮沙律菜同半粒車厘茄,加左香甜黑醋,另配一隻温泉蛋,上面加左少少蟹籽,味道清新同輕盈。紫菜雞卷都係一客
南瓜濃湯,蘑菇濃湯
沙律小食各5揀1。
煙三文魚薯仔沙律,煙三文魚他他多士,蒜蓉包
蒜蓉包呈長條形,好香脆。
温泉蛋蟹籽沙律,紫菜雞卷,蒜蓉包
紫菜雞卷都係一客2件,上枱暖暖哋,質感有啲似魚蛋,都幾彈牙。
主菜7選1,配菜4選1。
西班牙黑毛豬胺,薯菜
西班牙黑毛豬胺好大塊連骨,食落好脆口又算嫩,肉汁豐富。伴碟有香甜梨蓉,不過我鍾意食鹹多啲。伴碟薯菜係翠玉瓜,茄子,甜薯各2,另有1條秋葵,1粒車厘茄同1件新薯仔,好健康。圍邊仲有少少新鮮菜苗。
原隻去骨春雞,墨魚汁冷面
原隻去骨春雞上枱嘅時候好震撼,超大隻,又雞胸又雞髀,肉質唔錯,連雞胸都唔鞋口,肉汁豐富。跟雞仲有個少少辣嘅黑椒蒜蓉汁,點左個汁食仲好味。另伴有一粒車厘茄,圍邊仲有少少新鮮菜苗。
配菜叫左墨魚汁冷面,自己一兜仔上。冷面質感有少少咬口,呈黑色,帶微微墨汁味,上面灑上少少脆脆,白芝麻粒,漬蘿蔔絲同蟹子,帶黎唔同口感,非常特別。
白桃藍蝶花,荔枝藍蝶花 各跟餐加$18
跟餐加錢要左特飲,兩杯都要浪漫嘅藍蝶花。藍蝶花顏色好靚,上面係凍凍哋嘅藍蝶花汁,下面係暖暖哋嘅白桃同荔枝汁。白桃汁味道濃少少,荔枝汁就淡啲,兩杯都唔過甜。上面仲加左一片檸檬。
總括而言,食物水準不俗,特別係個西班牙黑毛豬胺。而菜式都幾特別,頗有驚喜。