2021-11-17
自從疫情後都好少食omakase,咁啱出開中環同行朋友又突然話想食,即刻打俾經常出沒中環嘅朋友睇下有冇介紹。咁佢就介紹左呢間,不過佢話都係食開lunch冇試過夜晚,好,即管試下。打去問話得返table冇吧枱,星期六冇一早book位都預左唔會有吧枱坐,table都照殺啦。舖頭細細,壽司枱加埋兩張卡位都係得十幾個位。好彩張枱係4人座,都坐得舒服。佢地得1個set,侍應問完我地有冇野唔食就開始上前菜喇。三文魚子配蘿蔔蓉以為蘿蔔蓉會苦澀,點知呢個又冇,加埋魚子一齊食好甜7款刺身隻蠔好大隻好creamy秋刀魚/白子夠肥美,完全冇腥味象拔蚌好爽甜👍👍👍北海道飽魚配肝醬,鮑魚煮得幾淋,個醬帶啲牛油香味,好夾值得讚嘅係呢度嘅壽司係逐件上。留意到師傅係見到我地食完一件先再整下一件,好細心😊不過有幾件食完先醒起唔記得左影。下面呢幾件比較深刻呢個切法嘅帶子比較少見。上面加左海鹽同檸汁,非常鮮甜。我地食完成個餐之後再追加多一件野生Toro有少少筋但係咬得開嘅,吞拿魚味重唔會食落成口油。比起腩位我都係鍾意赤身多啲,不過都好好味。馬糞海膽煮到好淋海鰻魚,配埋個汁👍👍👍最後有個碎蔥吞拿魚腩手卷同埋蜆汁湯,不過冇影到
三文魚子配蘿蔔蓉
以為蘿蔔蓉會苦澀,點知呢個又冇,加埋魚子一齊食好甜
7款刺身
隻蠔好大隻好creamy
秋刀魚/白子夠肥美,完全冇腥味
象拔蚌好爽甜👍👍👍
北海道飽魚配肝醬,鮑魚煮得幾淋,個醬帶啲牛油香味,好夾
不過有幾件食完先醒起唔記得左影。下面呢幾件比較深刻
野生Toro
馬糞海膽
煮到好淋海鰻魚,配埋個汁👍👍👍
最後有個碎蔥吞拿魚腩手卷同埋蜆汁湯,不過冇影到😅
甜品係蜜瓜/抹茶奶凍
我本身唔係好食甜品嘅,不過朋友試完話呢個奶凍唔係好甜,所以我都食左一啖
的確個抹茶醬好濃,奶香味好重。細細個幾啖就食完,啱啱好,冇罪惡感😎
成個環境氣氛幾安靜,好適合傾計。服務幾好,有時出去食唔係坐吧枱都怕唔知自己食緊乜,侍應有耐性介紹每道菜。加茶都好密,我杯茶冇試過少過半杯。😂
臨走師傅都有一齊出黎送我地。傾左幾句,佢話平日嘅吧枱會易book啲,叫我地下次試下平日黎😀總括黎講呢餐食得幾滿意,真係要多謝朋友介紹👍