2018-04-02 1883 views
每年我地3個都會慶祝生日🎂今年都吾例外,3月份是其中一位好友生日,而佢今年就想食泰國菜,見尼間元朗就大家就腳又未食過又幾出名所以揀左佢另一位好友預約左,我地落訂個甜品來為壽星增添驚喜終於到左今晚去到發現原來是地鋪中開放式店有室外同室內既座位,燈光偏暗有點酒吧既感覺...我地預約左晚上7點左右,人流不算多。我地坐係室內與室外之隔陣陣涼風吹過坐下睇menu先來了個前菜《涼拌青瓜》夠入味小小辣 不錯我地每人點左個《泰式特飲》$30壽星點左杯士多啤梨特飲,味就吾太似士多啤梨,不過就好香好似平時乳酪飲品既香料味甜甜地,其實不錯的我地就點左兩杯番石榴特飲好正有果肉真係石榴香特飲都幾大杯尼個係細size既《冬蔭公湯》$88味就夠,不算太辣又吾會太酸,不過就太少料3-4人份量左右尼個木桶就係《特色菠蘿🍍飯》$98上面有肉鬆同好多菠蘿粒同大蝦等甜甜地個飯好開胃,個飯超多,夠4-5人食,我地3個都食吾晒原本想試馬拉盞炒椰苗,諗住試下未食過點知賣晒最後轉左《馬拉盞炒通菜》$88味夠但好普通既一碟炒菜,吾夠惹味蝦味不太重同無咩辣最後滿心期待既《火🔥焰燒雞》$148 初頭有位職員話點左火俾我地影下相先,點知另一

另一位好友預約左,我地落訂個甜品來為壽星增添驚喜

我地預約左晚上7點左右,人流不算多。

我地坐係室內與室外之隔陣陣涼風吹過

好正有果肉真係石榴香

特飲都幾大杯

細冬蔭公湯

尼個係細size既《冬蔭公湯》$88
味就夠,不算太辣又吾會太酸,不過就太少料
3-4人份量左右
特色菠蘿飯🍍

尼個木桶就係《特色菠蘿🍍飯》$98
上面有肉鬆同好多菠蘿粒同大蝦等

甜甜地個飯好開胃,個飯超多,夠4-5人食,我地3個都食吾晒

馬拉盞炒通菜

原本想試馬拉盞炒椰苗,諗住試下未食過點知賣晒
最後轉左《馬拉盞炒通菜》$88
味夠但好普通既一碟炒菜,吾夠惹味蝦味不太重同無咩辣

招牌火焰燒雞

最後滿心期待既《火🔥焰燒雞》$148
初頭有位職員話點左火俾我地影下相先,點知另一位職員點得好細火同我睇到平日既火焰🔥差好遠,之後叫佢點大d個火佢話吾得之後未問我地就切左隻雞,滿心期待拍片影隻火焰咩都影吾到超失望

未問我地就將隻雞切成一舊舊了

幸好隻雞比我地想像中好食,肉質外脆內嫩,好惹味
好多肉食吾晒

最後有位職員好用心幫我地上預訂左既甜品同在餐廳內播埋生日🎂歌俾壽星,超驚喜的

甜品

獨家甜品好好食由平日食開既煎薄餅包住cream