2013-11-04 123 views
加班加到9點幾,收工經過呢度正好冇人排隊,平時呢度都會有條小人龍,今晚正好趁機一試。店子細細,店內只有十餘個座位,所有座位都係吧枱位置。廚房亦係開放式,可以清楚烹調過程,充滿日式風格。吧枱頂部有Tempo紙巾提供,服務貼心。但對於我呢啲唔太高嘅人嚟講就高咗啲。店內有介紹湯底秘密,表明湯底以豬骨及純水經長時間熬製而成,並無用味精及奶類製品,強調真材實料。亦有師傅推介食法給食客參考,食客可好好運用枱上嘅調味品。拉麵只有兩款湯底選擇,豬骨同期間限定嘅蝦味噌豚骨湯;另有餃子及蝦沙律作小食。大部份食客都order麵配小食及汽水嘅set。Order後,好快有得食。師傅會將食物放喺吧枱上讓食客自取。拉麵賣相十分吸引,淡橙紅色嘅湯底上佈滿櫻花蝦,第一次見咁嘅配搭,感覺新鮮。另有叉燒、溏心蛋、粟米、蔥及紫菜作配料。湯底濃郁惹味,充滿陣陣蝦嘅鮮味,唔知係咪因為太肚餓,覺得個湯非常美味,真係想飲哂啲湯。叉燒有兩塊,較薄身,冇特別調味,可以食到肉本身嘅味道。溏心蛋亦出色,蛋黃半凝固且慢慢流出,微微嘅咸味中帶點甜。粟米清甜,雖然浸喺湯一段時間,依然爽脆。麵係我最鍾意嘅直身幼麵,正可以沾住較多湯汁,美中不足係麵偏
蝦味噌豚骨湯麵

叉燒有兩塊,較薄身,冇特別調味,可以食到肉本身嘅味道。
溏心蛋亦出色,蛋黃半凝固且慢慢流出,微微嘅咸味中帶點甜。
粟米清甜,雖然浸喺湯一段時間,依然爽脆。
麵係我最鍾意嘅直身幼麵,正可以沾住較多湯汁,美中不足係麵偏淋身,少咗啲質感。
餃子賣相麻麻,煎得太黑;皮薄但唔夠脆。
冇諗過呢間拉麵係咁出色,以湯底嚟講,我覺得比豚王更令人回味。濃得嚟唔太溜,更合香港人嘅口味。下次即管試埋豚骨湯,以作更公平嘅比較。
2013-10-29
$110 (Last Night Supper)
蝦味噌豚骨湯麵