2018-10-12 767 views
霸王風沙雞 $135/半隻皮炸得算脆。但雞冇雞味,肉質唔夠硬實、食落軟淋淋,唔新鮮,可以唔試!黑醋小排骨 $92一碟有六舊排骨。排骨夠瘦,冇咩肥膏,啱曬我😆食落啖啖瘦肉!唔好以為啖啖瘦肉一定好柴,咁諗就錯啦!排骨烹調時間掌握得啱啱好,肉質硬實,但又唔會太韌咬唔到,屬於有口感但一咬即開既肉質,處理得非常好👍🏻輕輕咬開,排骨既肉會變成絲狀。好正黑醋汁係稠身既,食落酸酸甜甜好好味!送飯一流!雖然食得出醋味,不過黑醋汁酸味同甜味既比例係3:7。好惹味,但食到最後會覺得偏甜左少少,如果唔用黎送飯會更濃味。整體黎講,好食!當然,如果少甜更好!糖醋松子桂魚 $160炸左既桂魚淋上糖醋醬汁,好難唔好食姐!魚係成條上,其實唔算太大條,因為沾左炸粉炸起先會覺得好似幾大咁,食落先發覺魚肉唔多。而炸粉唔算太厚但又唔太薄,都接受到既。魚肉質地炸完仲保持到嫩滑,肉質唔似食魚柳咁太淋冇口感,都算係咁,但魚既鮮味就一定食唔到啦!除左魚既本身同糖醋汁之外,魚上面既配料係另一個重點!配料有大量松子、菠蘿粒、蕃茄粒、青椒粒、洋蔥粒,同兩粒蝦仁。青椒、洋蔥粒保留到爽脆口感;菠蘿、蕃茄粒正常味道,唔會難食;蝦仁仔雖細粒,但佢係
風沙雞

霸王風沙雞 $135/半隻
皮炸得算脆。
但雞冇雞味,肉質唔夠硬實、食落軟淋淋,唔新鮮,可以唔試!

黑醋小排骨

黑醋小排骨 $92
一碟有六舊排骨。

整體黎講,好食!當然,如果少甜更好!

糖醋松子桂魚

糖醋松子桂魚 $160
炸左既桂魚淋上糖醋醬汁,好難唔好食姐!
除左魚既本身同糖醋汁之外,魚上面既配料係另一個重點!
青椒、洋蔥粒保留到爽脆口感;
菠蘿、蕃茄粒正常味道,唔會難食;
蝦仁仔雖細粒,但佢係爽彈既。
可以係最佳配角😆
無錯!糖醋魚又係酸酸甜甜既,一定要送飯,會不經不覺食好多飯><個人認為真係幾好食,肥都抵

霸王小籠包

霸王小籠包 $42/4
小籠包即叫即蒸,送到台面熱辣辣、出煙嫁😍
睇相可以見到小籠包好多湯汁,反映出小籠包皮夠薄。
雖然皮薄多汁,但夾果陣唔會穿👍🏻
果然食落好juicy,皮都夠薄,可惜既係肉餡較細,有啲似食皮加湯汁既感覺。
味道方面:
皮薄帶少少煙韌口感。
湯汁唔油膩,冇漿口既感覺。湯汁味道較清淡,肉既濃味、鮮味都唔太出。
肉餡比例較小,無法評論。

整體而言,小籠包既精粹皮薄多汁都做到。味道偏清淡,但湯汁夠多,食完都幾滿足。若可增加肉餡比例,味道層次會提升。可以一試。

填鴨:
皮下脂肪較少👍🏻
皮少肉多,試唔出皮既脆度同油脂香氣。而鴨肉質地較散、唔夠實;切得較薄,味道方面冇騷味。
餅皮:
用籠仔蒸熱,上台時仲出煙。
餅皮薄身,食落帶些少煙韌,發揮正常。
值得一提既係,餐廳好貼心地係每張餅皮之間都用左一張平時蒸點心既籠底紙隔住,一黎可以防止餅皮因水汽黏埋一齊,二黎可以用點心底紙托住、唔洗整污糟對手!我食左咁多間餐廳既填鴨,淨係哩間咁做,值得讚賞👍🏻

配料:
菠蘿條、哈密瓜條、蜜瓜條、青瓜條同京蔥,當然唔少得麵豉醬。
菠蘿條淋身,但夾埋一齊食好清新,都幾突出。我未食過夾菠蘿條既填鴨,新嘗試又幾正喎!
哈密瓜同蜜瓜條夾埋一齊之後就分辨唔到啦,味道唔太突出。
青瓜條夾脆,增加層次同口感。
京蔥味道唔重。
麵豉醬味道正常。

成日覺得食北京填鴨好似係食個醬同塊皮咁,因為啲鴨肉包左係入面同咁多野混合埋一齊食,除非好重鴨味,否則都好難食得出。
北京填鴨個人認為冇太大驚喜,不過不失。而屋企人就覺得哩到既北京填鴨好食過索價更高既x饌,口味真係好個人。

壽包
壽包係紅豆餡,而紅豆餡十分出色。
紅豆壓得夠綿密軟滑;
味道天然,因為冇額外添加糖既關係,餡料只帶些少來自紅豆本身既甜味,好健康,可以放心食><
包皮都幾厚身,如果質感可以軟熟、有彈性啲就更好了!
整體黎講,係好健康既蒸包!如果中意甜啲既話你會失望,個人就幾中意☺️

睇食評好多人話水準下降,我都係抱住試伏既諗頭去食,點知啲野食又幾好食喎,冇大家講到咁差。可能冇對比就無傷害,可能之前做得更出色都未定。但我收貨嫁啦

當中黑醋排骨同糖醋松子桂魚個人最為喜歡,一定要送飯食呀

屋企人都好滿意今餐飯✌🏻
黑醋小排骨