2021-09-06
晚餐同朋友黎到yoho,就試吓聽咗好耐好出名嘅glasshouse。店舖嘅環境唔錯有得坐室外室內,元朗呢邊,近窗嘅地方可以望到幾靚嘅海景。同埋一邊嘅枱櫈都幾闊落,坐落都幾舒服。食物同朋友叫咗個二人套餐,入邊包左一個餐湯、一個小食、兩個主食同兩杯嘢飲、仲有兩個甜品,總數$300都唔使,其實呢個套餐好抵食。佢單叫一個煮食都要二百幾蚊,所以二人餐十分推薦兩個人又或者情侶過嚟食。俾咗搵餐湯我哋飲係蕃茄湯,飲落唔會好好淡,未到飲返食物嘅原味,飲完唔會口渴。我地叫咗一個炸單骨雞翼同雞塊,炸得好香口好好食。佢嘅煮食蘑菇忌廉黑松露意粉,識落正正常常、中規中矩。韓式豬肋骨配薯蓉個醬比較濃味,對於淡口味嘅應該唔會太鹹又或者太多。但係薯蓉好creamy,幾好食去到甜品部份,送咗一塊軟曲奇同埋cheesecake。曲奇食落去幾特別,唔係話太軟,幾香。cheesecake正常。焦糖燉蛋係好期待,特登叫嘅,賣相好靚,仲有店員係面前燒酒精,係幾吸晴的,但係食落就麻麻啦,表面上嘅酒精仲未燃燒晒,好似食咗落去好苦。。。。
餐湯
炸單骨雞翼、炸雞塊
松露意粉、豬肋骨配薯蓉
焦糖燉蛋
熱檸茶