2021-03-11 233 views
約咗個朋友去中環食飯,但未諗到食咩,於是周圍行吓。行過呢條街,見到一間裝修樸素平凡嘅日式料理餐廳。我同朋友都未試過,於是就入去試一試舖頭入面唔算大,但麻雀雖小,五臟俱全,食物種類繁多。難得嚟到居酒屋,當然要試吓壽司同天婦羅啦🤣 於是我哋就叫咗個櫻花壽司盛,入面有花之戀,帆立貝,油甘魚,饅魚同吞拿魚壽司🍣 上菜嘅時候一望,魚生色澤平均實在,睇落都幾新鮮 咁多樣款式,我覺得花之戀最為滿足,畢竟材料最多,而三文魚又係我既至愛😍😍 當然,其他壽司都有一定嘅水準啦之後我叫咗一個炸蝦什錦天婦羅🍤 天婦羅外表炸至鬆脆,咬落去無過多油份擠出。瓜同菇一直都係天婦羅嘅保證,有本身嘅味道之餘加上天婦羅嘅口感,可以話係一絕🤤 而呢道菜嘅主角,炸蝦,更勝一籌,因為佢肉質實嫩,蝦嘅味道都算充足,食下食下我自己都想再叫多次🙈最後我再加一個清酒煮花蜆 雖然佢肉質唔係最上等肥美,但係食得出鮮味。再配上濃烈嘅清酒湯底同蔥花,食到我如痴如醉😆 不過唔鍾意清酒味道嘅食客,可以選擇先將蜆,放入湯底浸一浸,令到蜆身滲入清酒味道。之後再從蜆內倒番啲湯出黎 咁就可以保留清酒嘅味道而唔會太濃,適合大眾嘅口味之餘,又可以品嚐到花蜆

櫻花壽司盛

炸蝦什錦天婦羅

最後我再加一個清酒煮花蜆
咁就可以保留清酒嘅味道而唔會太濃,適合大眾嘅口味之餘,又可以品嚐到花蜆嘅味道

清酒煮花蜆

中環搵嘢食都唔算容易,有一間有感覺嘅居酒屋就更加難。難得呢度有一間,當然要好好珍惜。未試過嘅話,我覺得都值得一試👍🏼👍🏼
2021-03-02
Type of Meal