2024-07-15
中環SoHo區一向好多酒吧選擇,但喺今日心血來潮想食串燒,又經調喱間日式串燒店,同friend試一試。到店夏天太口渴了,推介咗隻「油」手工啤酒,原來喺本地嘅七味手工啤系列,準備上市中,暫時出到「油」系列,比上口有陣蔥油薑蓉啲後勁,配肉類串燒,我試了雞頸肉真喺畫龍點睛。額外配上雞皮、雞尾、蘭王蛋黃免治雞肉棒,全雞宴,不同部位真喺不同享受,雞皮真喺超脆口,剛剛燒出來仲見到啲油花,不得了。蔬菜類揀咗燒蒜芯同埋翠玉瓜,不得不說翠玉瓜真係終極大佬,未食過咁有水份嘅翠玉瓜,暫時食過最好食嘅,聽聞係有啲特別嘅處理地方先至可以做到咁Juicy,大家嚟到一定一定一定要試。因為個friend都鍾意食鱔,所以就試咗一串白鱔,味道調得好好,肉質好鮮嫩彈牙爽口,今次叫咗隻酒精度數高少少嘅啤酒,一開始諗11度會唔會好難入口,但喺一試嘩,真喺完全顛覆咗高濃度啤酒嘅味道。最後就加左個牛柳粒同牛舌同埋五花或豬頸肉送埋杯啤酒,食材新鮮所有肉都好鮮嫩。再試埋個煙三文魚配溫泉蛋燒飯團,超超超好味,溫泉蛋配上煙三文魚,同脆口嘅燒飯團混合一齊,每一啖都好滿足。喱種有feel又啱吹水嘅地方真喺越來越少,得閒過嚟嘆下高質串燒,加少少
喱種有feel又啱吹水嘅地方真喺越來越少,得閒過嚟嘆下高質串燒,加少少酒精等自己輕鬆一下。