2022-02-09
呢間酸菜魚之前已經係ig有留意到,朋友見到我早排天氣凍成日食酸菜魚,叫我一定要試下食捌壹壹🤩 係佢極力推介下,今次終於嚟旺角食~必食冷鍋酸菜魚 ($208)一上個時嚇親,呢個價錢魚件真心好多😳雖然係叫冷鍋其實係熱嘅~除咗主角魚之外,配料有大量酸菜、萵筍、金菇、芽菜,仲有火鍋寬粉😍 魚肉煮得好淋,而且已經去骨,幾方便食,而且畀腩位都算肥美🤤湯底比起市面其他酸菜魚唔會太油膩,飲落係有魚香,再有花椒令辣味唔會好單調,都夠酸,但唔會唔會勁刺喉,唔食辣嘅朋友表示BB辣都可以接受👏🏻如果想食辣啲都有其他辣度揀🔥我哋仲額外加多一份寬粉 ($42),索晒啲湯一流😆同朋友仲嗌咗杯somersby crush ($35)🍻凍嘢飲襯邊爐就啱晒解辣🤙🏻另外再嗌咗一份小食黃金芝士豆腐 ($58) 以小食份量嚟講都算多,豆腐質地係偏結實,食落有啲似打邊爐嘅芝士魚糕🤣加埋泰式辣醬都幾惹味❤️🔥總括嚟講呢個酸菜魚真心好足料又好食😍而且呢到餐廳環境幾闊落,坐得夠晒舒服😌同三五知己係到打邊爐都幾正🍲