2024-10-11 304 views
有一日朋友話打邊爐,話之前工作一直好忙,都好耐冇同我一齊出嚟逛街、食飯,我哋就約咗禮拜晚上去觀塘附近逛街食飯。然後我哋喺觀塘搵到呢間米走雞Live,感覺環境都唔錯,決定嚟呢度食晚餐。呢度有雞煲同火鍋選擇,有一味睇住個名就好吸引我,【蒜蓉卜卜蜆鍋】,聽落就非常得意。蒜蓉卜卜蜆鍋有濃郁嘅蒜蓉香,然後有蜆同白蘿蔔,成鍋湯係非常鮮香,好好飲,仲未同其他料一齊煮,就已經流口水。感覺牛肉好適合配住呢個湯底一齊食,就揀咗【澳洲頂級和牛封門柳】,色澤好吸引,好惹味,油脂好多,而且仲好新鮮,口感係非常鮮嫩。然後搭配蜆湯嘅海鮮味,仲有【蟹籽鮮蝦滑】,食住好彈,然後就係一個字,鮮!真係好正!牛柏葉亦都好唔錯,每一口都係湯底嘅鮮味,再配上佢滑嫩嘅口感,真係非常享受!為咗嘗試唔同嘅口感,朋友仲多叫咗一碗【脆炸哈蝦餅】。炸得真係非常香脆,入面嘅蝦肉亦都好新鮮,肉質都係好彈,再沾上辣醬,簡直絕配!!朋友話食得好飽,好滿足,呢度嘅食物真係一流!

呢度有雞煲火鍋選擇,有一味睇住個名就好吸引我,【蒜蓉卜卜蜆鍋】,聽落就非常得意。
朋友話食得好飽,好滿足,呢度嘅食物真係一流!

2024-10-06
Type of Meal