2018-05-11 1968 views
今晚有個fd約我收工食飯聚吓,問我食越南菜介唔介意,我話食乜冇所謂,最重要好食而且佢介紹呢間我未食過,試吓無妨見店內環境唔太大,坐滿晒人不過都坐得舒適,餐牌幾多越南美食,有粉、飯、小食和特式飲品,餐牌除左介紹美食,原來還有講解越南菜裏面唔同香草既運用,幾有心思,另食客除左食還吸收到知識我就選左最多配料既特式牛湯粉(L),朋友就選左生牛肉、牛筋片拼牛腩邊湯粉(L),另外叫左越式手打炸蝦餅、炸椒鹽軟殼蟹米紙卷(4件),而飲品就叫左越式咖啡沙冰特式牛湯粉(L),侍應送上碗粉來,真係好大碗,而且好多配料好豐富有生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊、牛柏葉,首先試啖湯先,好香牛肉味金邊粉入囗軟滑,生牛肉非常嫰滑,係靠個熱湯另到牛肉剛剛半生熟,先做得出呢種嫰滑牛坑腩片,牛味濃,肉質軟腍牛筋片咬落好脆手打牛丸,入口彈牙牛腩邊就煙煙韌韌牛柏葉入口爽脆碗粉加左蒽粒和洋䓤,囗感已經清新,如再加上侍應送上來個碗多款香草、芽菜、辣椒和青檸,另到個粉既口感和味道昇華到另一個層次越式手打炸蝦餅,外皮鬆脆,蝦肉㜛囗彈牙炸椒鹽軟殼蟹米紙卷(4件),米紙卷幾足料,軟殼蟹、米粉和生菜,食落口感爽脆,點花生醬更好味越
而且佢介紹呢間我未食過,試吓無妨
見店內環境唔太大,坐滿晒人

牛坑腩片,牛味濃,肉質軟腍
牛筋片咬落好脆
手打牛丸,入口彈牙
牛腩邊就煙煙韌韌
牛柏葉入口爽脆

特式牛湯粉(L)

多款香草、芽菜、辣椒和青檸

越式手打炸蝦餅,外皮鬆脆,蝦肉㜛囗彈牙

越式手打炸蝦餅

炸椒鹽軟殼蟹米紙卷(4件)

炸椒鹽軟殼蟹米紙卷(4件)

越式咖啡沙冰,咖啡味好濃,又甜又滑

最後都係每人$254,呢次朋友冇介紹錯,有機會經過可再去

生牛肉、牛筋片拼牛腩邊湯粉(L)

2018-04-26
$254 (Dinner)
特式牛湯粉(L)
多款香草、芽菜、辣椒和青檸
越式手打炸蝦餅
越式咖啡沙冰
生牛肉、牛筋片拼牛腩邊湯粉(L)